Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Paperia tehdään nyt hampustakin

19.11.2021 08:54Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Tietokirja hampusta on painettu uudelle hamppupaperille. Kuva: Hahnemühle.

Saksalainen paperitehdas Hahnemühle on tiedotteensa mukaan tuottanut ensimmäisenä maailmassa hybridiä painopaperia hamppukuidusta. Uusi päällystämätön paperi kirjojen ja esitteiden painamiseen on kehitetty erityisesti nopeaan mustesuihkupainamiseen, muille digipainojärjestelmille ja offsetille.

Sellukuidulle etsitään vaihtoehtoja myös ruohokasveista, ja ruohopapereita on jo markkinoillakin.

Hamppupaperi esiteltiin Frankfurtin kirjamessuilla tänä syksynä. Se kehitettiin “H is for Hemp” -kirjan painamista varten. Tämä teos on valokuvaaja ja kirjailija Maren Kringsin tietokirja hampusta.

– Hamppupaperin löytäminen oli osa omaa sitoumustani tehdä työstäni entistä vastuullisempaa ja käyttää hamppua aina kun se on mahdollista. Hahnemühlen hamppupaperi ylitti odotukseni ja tarjosi kauniin kosketuksellisen sekä aistillisen kokemuksen. Kirjan ulkoasu oli tuore ja aivan uuden näköinen, Krings sanoo.

Hahnemühle tarjoaa nyt tätä paperia maksimissaan 127 cm leveinä rullina. Grammapainot ovat 280 tai 80. Paperi on happovapaata, vegaanista ja kestää hyvin vanhentumista.
Paperia suositelleen käytettäväksi esimerkiksi HP Indigo ja HP PageWide -digipainokoneissa.

Ruohopaperit kiinnostavat sijoittajiakin

Puukuidusta tehdylle paperille on kehitetty muitakin vaihtoehtoja Saksassa. Entisessä Scheufelen paperitehtaassa toimii nyt Silphie Paper -yritys, joka on tuottanut vuodesta 2020 lähtien pieniä määriä ruohopaperia. Sen raaka-aine on Silphium perfoliatum -kasvi, joka on peräisin Pohjois-Amerikasta. Kasvissa on korkea 40 % selluloosapitoisuus. Paperia on käytetty mm. pakkauksissa.

Toinen ruohopaperia kehittävä yritys on saksalainen startup Creapaper, jota on rahoittanut mm. pakkausten valmistaja Ranpak. Myös Rewe Group on kehittänyt pakkauspaperia aurinkokuivatusta ruohosta.

Myös saksalainen STI Group kehittää paikallisesti tuotetusta Silphium-kuidusta paperia ja kartonkia. Yritys on työskennellyt Schwartz Groupin kanssa ja tuonut markkinoille vihannespakkauksen, jota toimitetaan kauppaketjuille Lidl ja Kaufland.

Reino Lantto

Ruohokuidusta on tehty myös pakkauksia yrteille. Kuva: STI Group.
Array
Share: