Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painopaperipula vaivaa Eurooppaa

8.10.2021 11:53Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Tälle on nyt kysyntää. Kymin paperitehtaan uusi arkkilinja tuottaa päällystettyjä ja päällystämättömiä graafisia hienopaperiarkkeja. Kuva: UPM.

Euroopassa ja USA:ssa on akuutti pula painopaperista, mutta Suomessa tilanne ei ole yhtä huono. Paperitukkureiden mukaan toimitustilanne on kireä ja toimitusajat ovat pidentyneet, mutta tavallisimpia laatuja on meillä saatavissa. Erikoislaatuja ei Suomessa enää juuri tehdä ja niiden saatavuus voi joissakin laaduissa olla heikko.

Paperipulaan on monta syytä ja tilanne on päässyt vähän yllättämään. Pandemiavuonna 2020 painopaperien ja kirjoituspaperin kysyntä laski jyrkästi, mutta nyt se on elpynyt samalla kun tuotantokapasiteetti on vähentynyt huomattavasti. Ylikapasiteetti on pienentynyt ilmeisen nopeasti. Samalla tuonti Kiinasta on lähes loppunut suurien kuljetuskustannusten takia. Paperien hinnat ovat nousseet valtavasti.

Tanskassa painoala puhuu jo kriisistä jollaista ei ole ollut 30-40 vuoteen. Graafisen alan uutislehti Grakom on haastatellut useita painotaloja, jotka valittavat paperipulaa. Myös kartongista, pakkausmateriaaleista ja monista muista materiaaleista on pulaa. Materiaaleja on myös hamstrattu ja Tanskan tilannetta vaikeuttaa se, että maassa ei ole omaa paperin tuotantokapasiteettia.

Suomessa markkinat ovat kireät

Suomessa paperipulasta on puhunut SKS Kirjojen toimitusjohtaja Tero Norkola Suomen Kuvalehdessä. Hänen mukaansa kirjapainot kertovat pulaa olevan aivan tavallisesta offset-paperista. Tämä aiheuttaa ongelmia kirjapainoille ja kirjoja painattaville kustantamoille.

Graafisen teollisuuden toimialajohtaja Elias Erämaja kertoo Print&Medialle, että painot eivät ole yleisesti puhuneet kriisitilanteesta. Paperin ja kierrätyskuidun hintojen voimakas nousu voi kuitenkin sellaista indikoida Euroopassa.

Paperitukkuri Antaliksen Suomen myynti- ja markkinointijohtaja Esa Silvennoinen kertoo, että pitkät toimitusajat ja rajallinen saatavuus tehtailta koskettavat tällä hetkellä laajasti Antaliksen edustamia paperilaatuja päällystämättömistä papereista hiokepitoisiin ja päällystettyihin papereihin sekä kartonkeihin saakka. Suuret kapasiteettileikkaukset yhdistettynä elpyvään kysyntään sekä paperilaatujen vientiin Euroopan markkinoiden ulkopuolelle ovat kasvattaneet tehtaiden tilauskantoja ja pidentäneet toimitusaikoja.

Antalis pyrkii ratkomaan saatavuusongelmia välittämällä tietoa asiakkaiden ja paperin valmistajien kesken. Osa toimittajista on varoittanut rajallisesta saatavuudesta ja pitkistä toimitusajoista myös vuoden 2022 alkupuoliskolla.

– Tilanne kehittyy edelleen nopeasti ja tehtailla on vahvat tilauskannat. Toimitusajat ovat pitkiä, eikä niihin näytä olevan tulossa helpotusta loppuvuonna. Tiukempaan suuntaan ollaan menossa, Silvennoinen sanoo.

Papyrus Suomen myyntijohtaja Jukka Vuolion mukaan puhe paperipulasta on yliampuvaa, mutta painopaperien saatavuus on heikentynyt ja toimitusajat ovat venyneet pitkiksi. Toimitusaika on nyt kotimaisilla papereilla noin 4–5 viikkoa, mikä on edelleen hyvä taso. Suomen tilannetta helpottaa se, että täällä tehdään vielä hienopaperia ja on siis lähituotantoa.

Tilannetta helpottaa Vuolion mukaan myös se, että Suomessa graafisen alan tuotanto ei ole lähtenyt niin jyrkkään nousuun kuin muualla Euroopassa. Vuolion mukaan kartongin kysyntä on kuitenkin kasvanut nopeasti pakkausten kysynnän kasvun takia ja toimitusajat ovat venyneet jopa 18 viikkoon.

Paperipulaan monta syytä USA:ssa

Yhdysvaltain ja Pohjois-Amerikan markkinoilla on todellinen paperipula, sillä vuoteen 2019 verrattuna paino- ja kirjoituspaperin tuotantokapasiteetista on hävinnyt lähes viidesosa, 2,5 miljoonaa tonnia. PrintCan-lehden mukaan kapasiteetti on vähentynyt tehtaiden sulkemisen takia ja siksi, että jotkut tehtaat ovat muuntaneet paperikoneita kartonkikoneiksi verkkokaupan hyvän pakkauskysynnän vuoksi.

Kapasiteetti on vähentynyt saman aikaisesti kun pakkausten, kuvastojen ja painettujen kirjojen kysyntä on kasvanut koronapandemian aikana. Tuontikaan ei nyt tuo helpotusta asiaan, sillä rahtikustannusten nousu ja kova kysyntä muuallakin ovat hyydyttäneet paperin tuontia.

Painopaperipula on joissakin laaduissa niin kova, että painajat pelkäävät painotuotteiden jäävän kokonaan tekemättä. Uutistoimisto Bloomberg arvioi, että jopa 100 miljoonaa kuvastoa jää tänä syksynä painamatta paperipulan vuoksi.

Britanniassa pitkät toimitusajat

Britanniassa paperipula pakottaa tekemään tilaukset hyvin aikaisin Printweek-lehden mukaan. Painopapereiden toimitusaika on vähintään 12 viikkoa ja jopa 14–16 viikkoa. Joidenkin tehtaiden koko loppuvuoden tuotanto on jo myyty. Myös kartonkien markkinat ovat hyvin tiukat ja toimitusajat keskimäärin 20–25 viikkoa.

Brexit on vaikeuttanut myös painopaperien saantia, ja hinnat ovat nousseet useaan kertaan.

Paperimarkkinoihin vaikuttaa erityisesti se, että monta miljoonaa tonnia tuotantokapasiteettia on hävinnyt tai häviämässä Euroopasta. Paperitehtaita on mennyt konkurssiin ja suljettu. SCA lopetti painopaperien tuotannon vuoden alussa ja Stora Enso sulkee tällä vuosineljänneksellä Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaat. Lisäksi paperikoneita on muutettu kartonkikoneiksi. Esimerkiksi Stora Enso muutti jo viime syksynä ja talven aikana Oulun tehtaan yhden paperikoneen kartonkikoneeksi ja sulki toisen.

Reino Lantto

Tälle on nyt kysyntää. Metsä Boardin valkoista kraftlaineria käytetään elintarvikepakkauksissa. Kuva: Metsä Board.
Share: