Painoala valmistaa suojaustuotteita ympäri maailmaa

13.5.2020 08:56Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Screentec tuottaa mm. hengityssuojaimia ja suojavisiirejä. Kuva: Screentec.

Painotalot ovat monien muiden alojen yritysten tavoin alkaneet valmistaa suojaustuotteita koronavirusta vastaan. Paljon hankkeita on käynnissä, ja jotkut yritykset aikovat jäädä suojaustarvikkeiden tuottajiksi myös koronakriisin päättymisen jälkeen. Screentec on tehnyt ison toimitussopimuksen yliopistosairaaloiden kanssa.

Oululainen erikoispainotuotteita tekevä Screentec Oy aikoo olla suojaustuotteiden tekijä myös tulevaisuudessa. Yritys on tehnyt sopimuksen viiden yliopistosairaalan muodostaman hankintaringin kanssa hengityssuojainten valmistamisesta. Kahden eri suojausluokan maskeja tuotetaan sopimuksen mukaan yhteensä lähes kuusi miljoonaa kappaletta.

Screentec tuottaa lähes miljoonan kappaleen erän FFP3-luokan hengityssuojaimia sekä viiden miljoonan kappaleen erän sairaalakäyttöön soveltuvia kirurgisia maskeja. Sopimus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Screentec ehti jo aiemmin reagoida suojatarvikkeiden saatavuusongelmaan käynnistämällä suojavisiirien tuotannon. Maskien tuotannon on määrä alkaa kesäkuussa.

Suojaustarvikkeiden tuotanto merkitsee oululaisfirmalle merkittävää liikevaihdollista kasvua ja työvoiman lisäystä 18–26 henkilöllä.

– Kriisin jälkeen tuotteet jäävät meille tuotantoon. Tavoitteena on rakentaa tuotantomalli sekä löytää suomalaiset yhteistyökumppanit, joiden kanssa tuotantovolyymit sekä kustannukset saadaan kohtuulliselle tasolle. Jo aloitettu suojavisiirituotanto jatkuu, ja yhdessä kasvosuojainten valmistuksen kanssa voimme tarjota tuotteita kokonaisvaltaisemmin, sanoo Screentecin toimitusjohtaja Antti Tauriainen.

Monet kotimaiset painotalot ovat toimittaneet erilaisia suojaustuotteita, kuten pisaratartuntoja ehkäiseviä suojalevyjä kassoille. Vaativampia pisarasuojavisiirejä tai -maskeja ovat Suomessa valmistaneet Coloro, Tetrix, Painotalo TT Urex, Orapac, Navix ja Prenta. Pohjoismaissa toimiva Marabu valmistaa desinfiointiaineita sekä suojamaskeja ja on lahjoittanut suuren osan tuotannostaan sairaalalle Ruotsissa. Britanniassa suojamaskeja on tehnyt mm. Prime Group.

Xerox tuottaa ventilaattoreita

Erikoisimpia painoalan yritysten tuottamia terveydenhoitoalan tuotteita on ventilaattori, joita Xerox valmistaa yhdessä Vortran Medical Technology -yrityksen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tuottaa Vortran’s GO2Vent -ventilaattoria ja siihen liittyvää Airway Pressure Monitor -laitetta sairaaloille ja ensihoitoyksiköille.

Xeroxin mukaan tästä kriittisestä tuotteesta on pulaa Yhdysvalloissa. Kysymyksessä ei ole hengityskone, vaan ensihoidossa ja sairaaloissa käytettävä hengityksen apuväline. Xerox aikoo tuottaa laitteita Rochesterin tehtaallaan. Yhdessä yritykset aikovat valmistaa jopa miljoona kappaletta seuraavina kuukausina.

Xerox valmistaa yhdessä Vortran Medical Technology -yrityksen kanssa ventilaattoreita. Kuva: Xerox.
Katso yrityksen Xerox estradisivu
Share: