Painettua elektroniikkaa rullalta rullalle

29.3.2017 08:46Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Painodemo edellisillä LOPEC-messuilla. Kuva: LOPEC.

VTT on toteuttanut ensi kertaa joustavaa elektroniikkaa sisältävän ledikalvon kaikki valmistusvaiheet rullalta rullalle -tekniikalla. Demolla halutaan osoittaa, että tekniikalla voidaan valmistaa esimerkiksi painettua elektroniikkaa sisältäviä taipuisia ledinäyttöjä erittäin kustannustehokkaasti.

Rullalta rullalle -tekniikan avulla elektroniikkaa voidaan painaa muovi- tai elastomeerikalvolle, jonka etuja ovat ohuus, keveys, venyvyys ja läpinäkyvyys. Ledien ladonnan jälkeen painettu elektroniikkakalvo voidaan edelleen ylivalaa termoplastiseen muoviin tai termoelastiin ruiskuvaluprosessissa.

– Toteutimme rannekedemon kaikki painettavien hybridisysteemien keskeiset valmistusvaiheet – johtimien painamisen, ledien ladonnan ja ylivalun – rullalta rullalle -tekniikalla. Näin voidaan valmistaa massatuotannossa pienikokoista ja helppokäyttöistä taipuisaa elektroniikkaa kustannustehokkaasti, sanoo erikoistutkija Sami Ihme.

Käytännössä painetun elektroniikkakalvon rullalta rullalle -ylivalu etenee niin, että ledikalvo syötetään rullasyöttölaitteella muottiin, jossa ylivalu tapahtuu. Normaalisti tällä tavoin tehdään muoviin koristeita monissa kulutustuotteissa. Nyt grafiikan sijasta muottiin syötetään monipuolisia sähköisiä ja optisia toiminnallisuuksia sisältävää elektroniikkaa.

– Tulokset ovat olleet lupaavia. Ensimmäisessä 186 ledin ylivalun testiajossa saavutettiin sataprosenttinen saanto, kertoo Ihme.

VTT hakee nyt tuoteyrityksiä kokeilemaan tätä uutta teknologiaa ja tekemään sen avulla uudenlaisia tuotekonsepteja markkinoille. Demo esitellään kansainvälisillä painetun elektroniikan LOPEC-messuilla 29. – 30.3. Münchenissä Saksassa.

Share: