Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Oppikirjojen myynnin lasku kurittaa kirjakauppoja

21.10.2021 07:26Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Otava ja Suomalainen Kirjakauppa avaavat tunnelmaa täynnä olevan Kirjapuodin Helsingin keskustan Stockmannille. Kuva: Otava.

Laajennetun oppivelvollisuuden voimaantulo elokuusta alkaen on osoittautunut kovaksi paikaksi kirjakaupoille. Muutoksessa uusien opiskelijoiden oppikirjamyynti siirtyi kuntien keskitettyihin hankintoihin, jonka seurauksena kirjakauppojen oppikirjamyynti laski 41 prosenttia.

Yleisen kirjallisuuden myynti puolestaan kasvoi 2,2 prosenttia syyskuun loppuun mennessä.

Kirjakauppaliiton tuore tilasto osoittaa kirjakauppojen koko myynnin laskeneen syyskuun loppuun mennessä -4,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tilasto kattaa maan suurimmat kirjakaupat ja kirjakauppaketjut. Suurimpana syynä myynnin laskuun on laajennetun oppivelvollisuuden käytäntöön voimaantulo elokuusta alkaen.

– Kirjakaupat myyvät edelleen oppikirjoja kahdelle ikäluokalle, mutta tämä markkina tulee poistumaan seuraavien vuosien aikana. Muutos on kirjakaupoille merkittävä. Tilanne on haastava ja vaatii kirjakaupoilta sopeuttamistoimia, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Myynnin lasku näkyy myös Kirjakauppaliiton tekemässä jäsenkyselyssä, jonka mukaan 70 prosenttia vastaajista ilmoittaa liikevaihdon laskeneen ja asiakasvirtojen vähentyneen merkittävästi. Oppikirjojen osuus myynnistä on ollut paikkakunnasta ja opetussuunnitelman vaiheesta riippuen 10–30 prosenttia.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on myynyt hyvin koko vuoden liiton tiedotteen mukaan. Tietokirjojen myydyimmissä kirjoissa näkyvät vahvat elämäkerrat.

Kirjakaupat etsivät uusia myyntikeinoja

Kirjakaupat joutuvat nyt miettimään uusia keinoja oppikirjamyynnin vähentymisen korvaamiseksi. Kirjamessujen käynnistyminen uudelleen livenä tulee auttamaan kauppoja tänä syksynä. Joulumyynti on myös erittäin tärkeässä roolissa, ja siihen haetaan vauhtia uusista myyntikanavista. Otava ja Suomalainen Kirjakauppa avasivat tunnelmaa täynnä olevan Kirjapuodin Helsingin keskustan Stockmannille. Kirjapuoti sijaitsee -1A-kerroksessa tavaratalon joulumaailmassa. Otavan kirjailijat vierailevat Kirjapuodissa kertomassa uutuuskirjoistaan.

Kirjakauppa Rosebud on puolestaan avannut uuden Sivullinen-kirjakaupan Kaisa-taloon Helsingin Kaisaniemenkadulla. Sivullinen on tiedotteen mukaan vanhanaikainen erittäin suuren valikoiman kirjakauppa, jonka valikoima kasvaa syksyn mittaan yli 40 000 eri nimikkeeseen: kaksi hyllykilometriä uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Sivullinen ei ole vain kirjakauppa vaan myös 1 300 neliön kirjallinen olohuone ja kulttuurikeskus.

Reino Lantto

Share: