Omakustantamisen suosio jatkaa kasvuaan

26.6.2019 14:45Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Omakustantaminen sopii hyvin pienelle kielialueelle, sanoo BoD:n Suomen myynti- ja markkinointipäällikkö Saara Golombek. Kuva: BoD.

Moni suomalainen haaveilee oman kirjan julkaisemista ja yhä useampi on sen tehnyt. Omakustanteiden suosion jatkuva kasvu näkyy julkaistujen teosten kasvavassa määrässä. BoD:n uusien nimekkeiden määrä kasvoi viime vuonna kaksinumeroisella prosenttiluvulla edellisvuodesta.

Books on Demand GmbH eli BoD julkaisi viime vuonna yli 10 % enemmän suomalaisia kirjanimikkeitä kuin vuonna 2017. Yhteensä BoD:n palvelimella on tällä hetkellä lähes 6000 saatavilla olevaa suomalaista nimekettä. Lisäksi e-kirjoja on lähes 2500.

Digitaalisen julkaisun kasvu on Euroopan laajuinen kehityssuunta. Tarvepainatettujen kirjojen kysynnän kasvun ansiosta BoD:n paino sai vuonna 2018 ennätysmäärän toimeksiantoja. Kirjatilausten määrä kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä yli 20 % edellisvuodesta ja koko vuoden aikana painettiin yhteensä yli 4 miljoonaa kirjaa. Etenkin kirjakauppojen tekemien tilausten määrä kasvoi, mikä näkyy kirjailijoille maksetuissa palkkioissa.

– Eri julkaisumuodot, omakustantaminen ja perinteinen kustantaminen, täydentävät toisiaan. Suomen kaltaisella pienellä kielialueella omakustanteiden ja digitaalisen julkaisemisen ansiosta on mahdollista julkaista kirjoja myös aihepiireistä, jotka kiinnostavat vain pienempää lukijakuntaa, mikä tukee kirjallisuuden monimuotoisuutta, toteaa BoD:n Suomen myynti- ja markkinointipäällikkö Saara Golombek.

Omakustantajia motivoi Golombekin mukaan kirjan julkaisuun halu päättää kirjan sisällöstä ja säilyttää oikeudet itsellä. Ammattimainen ote julkaisuun lisääntyy, ja yhä useammat omakustantajat käyttävät ammattilaisten apua kirjan toteutuksessa. Tämä käy ilmi BoD:n kolme vuotta sitten tekemästä laajasta omakustantajatutkimuksesta.

BoD-kirjailijoiden joukossa on niin esikois- ja useita teoksia julkaisseita harrastelijakirjailijoita, kuin myös perinteisten kustantamojen kautta julkaisseita ammattilaisia. Omakustanteina julkaistaan kaikenlaista kirjallisuutta romaaneista runokirjoihin ja tietokirjoista lastenkirjoihin.

Share: