Omakustantajat käyttävät paljon suunnitteluapua

15.4.2020 08:14Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Omakustantamisen suosio on jatkanut kasvuaan. Kuva: © BoD – Books on Demand GmbH.

Suomalaiset omakustantajat käyttävät yhä enemmän ulkopuolista suunnitteluapua kirjansa toteutuksessa BoD:n tutkimuksen mukaan. Useimmiten ulkopuolista apua käytetään kirjan kannen suunnittelussa ja kirjan sisuksen taitossa. Omakustantamisen suosio on jatkanut kasvuaan.

BoD-palvelu (Book On Demand) toteutti viime vuoden lopulla neljättä kertaa kattavan tutkimuksen omakustantajien parissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää muun muassa omakustantajien motivaatioita sekä saada tietoa heidän toimintatavoistaan kirjan toteutuksessa, julkaisussa ja markkinoinnissa. Tutkimukseen osallistui 3 230 kirjailijaa kahdeksasta Euroopan maasta.

Ammattilaisen apuun turvautuvien määrä oli tutkimuksessa huomattavasti korkeampi kuin edellisessä, vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa, jolloin noin kolmannes suomalaisista omakustantajista, 31 %, käytti ulkopuolista apua. Nyt lähes puolet, 46 % turvautui siihen. Apua käytetään nimenomaan kirjan kannen suunnittelussa (74 % suomalaista) ja kirjan sisuksen taitossa (63 % suomalaisista).

Omakustantamisen suosio on jatkanut kasvuaan ja BoD:n kautta julkaistiin tämän vuoden maaliskuussa 35 % enemmän uusia kirjoja kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Suomalaisia motivoi kirjoittamiseen vahvimmin henkilökohtainen kehittyminen, tiedon jakaminen ja lukijoiden viihdyttäminen.

Omakustantaminen tarjoaa kirjailijoille vapauden julkaista teoksiaan helposti ja nopeasti saada ne laajojen myyntikanavien ansiosta lukijoiden saataville. BoD:n kirjat painetaan tilauksesta, yhdestä kappaleesta alkaen, eikä vähimmäispainosmäärää ole. Nämä seikat painoivat myös helsinkiläisen tietokirjailija Tomi Pyyhtiän valitessa julkaisukanavaa kirjalleen Digiajan johtajan käsikirja. Hän valitsi BoD:n, vaikka hän sai tarjouksia julkaisuun myös perinteisiltä kustantamoilta.

 

Share: