Offset-painolevyjen markkinat murroksessa

26.6.2020 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Offset-painolevyjen markkina on hyvin kilpailtu. Kuva: Agfa.

Kaupallinen offsetpainaminen vähenee Euroopassa ja koronakriisi on vaikuttanut pakkauspainamiseen. Offset-painolevyjen markkina on murroksessa myös tekniikan kehityksen vuoksi. Suurimpiin valmistajiin kuuluva Agfa on ilmoittanut sulkevansa kaksi levyjä valmistavaa tehdasta Ranskassa ja Britanniassa.

Agfan mukaan offsetpainamisen markkina on äärimmäisen kilpailtu. Markkinoilla koetaan merkittävä ja rakenteellinen kysynnän lasku. Niillä näkyy vahva painolevyjen kysynnän lasku ja hintaeroosio. Siksi yritys sopeuttaa levyjen valmistuksen kapasiteettiaan. Molemmat lopetettavat tehtaat valmistavat Thermofuse-painolevyjä, joiden kysyntä laskee enemmän kuin muiden Agfan levytuotteiden.

Agfa panostaa kuitenkin levyjen valmistukseen tuomalla markkinoille muita tuotteita. Uusi Energy Verve on esilämmitettävä painolevy, jolla päästään miljoonan kuvan tuotantoon ilman uudelleen prosessointia. Heatset-tuotantoon on kehitetty levyjen syöttörobotti, jonka avulla voidaan automatisoida painamisen esivalmistelua.

Prosessivapaiden levyjen kysyntä kasvaa

Levymarkkinoilla voittajiin kuuluvat prosessivapaat painolevyt, joita käyttämällä ei tarvitse huolehtia painolevyjen prosessoinnista, niihin liittyvästä kemikaalien ja veden käytöstä sekä näiden aiheuttamista jätteistä.

Kodak on toinen suuri offsetlevyjen valmistaja. Kodak on julkistanut levyjen valmistukseen uusia tuotteita, jotka olisivat olleet esillä siirretyillä Drupa-messuilla. Kodak tarjoaa nyt kahta uutta Magnus-levyntulostinta ja uutta versiota prosessivapaasta Sonora-painolevystä. Sonora XTRA-levy on tulossa markkinoille vuoden lopussa.

Fujifilm on myös iso tekijä painolevyjen valmistuksessa ja levyntulostimissa. Yritys toi alkuvuonna markkinoille prosessivapaat Superia ZE-painolevyt, jotka sopivat useimpiin CTP-tulostimiin. Nämä levyt on suunniteltu kestävyys mielessä ja niillä on mahdollista ajaa jopa 200 000 kappaleen painoksia yhdellä levysarjalla. Levyt toimivat hyvin myös UV-väreillä.

Share: