Nanosellusidos voitti Uusi puu 2021 -kilpailun

30.4.2021 07:19Uutiset » Tuotteet ja palvelut
FibDex-haavasidos on kehitetty nanosellusta. Kuva: Uusi puu.

Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnatun Uusi puu -kilpailun voitti tällä kertaa UPM Biomedicalsin kehittämä nanosellusta valmistettu FibDex-haavasidos. Se nopeuttaa haavan paranemista ja vähentää potilaan kokemaa kipua.

Lappeenrannassa valmistettavan FibDexin raaka-aineena on koivu, joka on hankittu kestävästi hoidetuista metsistä. Haavasidoksen toimivuus on osoitettu Suomessa, jossa plastiikkakirurgit ovat käyttäneet FibDexiä ihonsiirtojen yhteydessä.

Kilpailussa toisen palkinnon sai luonnonmukainen makeuttaja Rasweet, joka on eristetty koivun sisäkuoresta, suomalaisen metsäteollisuuden sivuvirroista. Rasweet on aivan uusi tuoteinnovaatio, joka on kymmenvuotisen tutkimustyön tulos yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston kanssa.

Kolmannen palkinnon sai Sulapac, jonka biomateriaaleilla voidaan korvata perinteistä muovia useissa tuotteissa kuten kosmetiikkapakkauksissa, pilleissä, kertakäyttöaterimissa ja ruokapakkauksissa. Materiaalit ovat biopohjaisia ja orgaanisesti kierrätettäviä.

Arjen sankarit -kunniamaininta annettiin kilpailussa Kotkamillsin ja Pyrollin jalkapalloseura Norwich Citylle valmistamalle takeaway-pakkaussarjalle.

Share: