Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Metsäyhtiöt tekivät hyvää tulosta papereillakin

3.2.2023 14:15Uutiset » Tuotteet ja palvelut
UPM on kehittänyt uusia painopapereita mm. nopeaan inkjet-painamiseen. Se on kasvava alue myös lehtien painamisessa. Kuva: UPM.

Energiasta on ollut Euroopassa pulaa ja hinnat ovat nousseet jyrkästi. Myös papereista on ollut pulaa ja hinnat ovat nousseet jyrkästi. Metsäyhtiöt tekivät hyvää tulosta paperilla, joten tuotannon supistaminen on kannattanut niille. Paperin ostajille, kuten painotaloille, tilanne on ollut vaikea ja korkeita hintoja on ollut vaikea siirtää asiakkaille.

Painopapereillakin on tahkottu hyvin rahaa, vaikka painamisen volyymi on vähentynyt monilla sektoreilla. Rahanteko näkyy hyvin Stora Enson ja UPM:n viime vuoden tuloksissa, jotka kokonaisuutena olivat erittäin vahvoja.

Paperin tuotanto kannatti Stora Ensolle

Stora Enso tiedotti viime vuonna aikovansa luopua kokonaan paperien tuotannosta ja keskittyvänsä mm. pakkausmateriaaleihin. Neljä paperitehdasta laitettiin myyntiin. Hylten ja Maxaun paperitehtaiden myynti saataneen päätökseen vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana. Nymöllan tehtaan myynti saatiin päätökseen tammikuussa 2023. Anjalan tehtaan myyntiprosessi sen sijaan keskeytettiin, ja tehdas pysyy konsernin omistuksessa. Konsernin Paper-divisioona lakkautettiin 1.1.2023.

Paper-divisioona teki kuitenkin kelpo tuloksen viime vuonna tilinpäätöstiedotteen mukaan. Sen kannattavuus parani merkittävästi. Myyntihintojen nousu lievensi kustannusten huomattavan kasvun vaikutusta. Markkinatilanne pysyi suotuisana Stora Enson tuotteille. Divisioonan liikevaihto kasvoi 4,1 % ja oli 1 772 miljoonaa euroa. Tulosta tehtiin varsinkin kohonneilla hinnoilla, sillä konsernin paperin toimitukset vähenivät tonneissa 33 %.

UPM hyötyi myyntihintojen kovasta noususta

UPM kertoo tilinpäätöstiedotteessaan, että myyntihinnat nousivat kaikilla liiketoiminta-alueilla ja ylittivät korkeampien muuttuvien kustannusten negatiivisen vaikutuksen. Useimmissa liiketoiminnoissa marginaalit paranivat edelleen ennätysvahvasta kolmannesta vuosineljänneksestä. Hinnat ja marginaalit olivatkin ennätystasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Vuoden loppua kohden monien tuotteiden arvoketjuissa, varsinkin Euroopassa, purettiin varastoja merkittävästi, mikä rajoitti UPM Communication Papersin, UPM Raflatacin ja UPM Speciality Papersin toimitusmääriä. UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueella tuotantokustannusten, etenkin energian, halpenemisen vaikutus oli kuitenkin suurempi kuin varastojen purkamisen vaikutus, ja liiketoiminta teki erinomaisen osavuosituloksen.

Koko vuoden tasolla graafisia papereita tuottava Communication Papers nosti liikevaihtoaan 36 % 4 866 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli 631 miljoonaa euroa, kun se oli vain 14 miljoonaa euroa vuonna 2021. Paperitoimitusten keskihinta euroina nousi 71 %. Toimitusten volyymi väheni tonneissa 19 %.

Viime vuosi jäänee historiallisen hyväksi näille paperintuottajille. Energian hinnat ovat kääntymässä laskuun ja painopaperien kysynnän lasku jatkunee. Toisaalta monet pienemmät paperintuottajat ovat olleet vaikeuksissa. Sekä yksittäisiä paperikoneita että tehtaita suljettiin paljon viime vuonna. Kehityskulku näyttää jatkuvan. Hollantilainen digipapereita valmistanut Crown Van Gelder -yritys asetettiin konkurssiin tammikuussa 2023.

Reino Lantto

Array
Share: