Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Mediat kehittävät digitaalista tunnistautumisratkaisua

18.1.2022 08:39Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Aikaisempi SisuID-projekti yhdistyy uuteen tunnistautumisratkaisua kehittävään projektiin. Kuva: Posti.

Suomeen on tulossa uusi kansallinen digitaalinen tunnistautumisratkaisu, joka helpottaa kirjautumista sähköisiin palveluihin. Ratkaisu on tarkoitus lanseerata kuluttajille loppuvuodesta 2022.

Järjestelmää kehittää Suomen Tunnistautumisosuuskunta, joka on yhdistänyt media-alalle jo aikaisemmin suunnitellun yhteistunnistautumishankkeen ja muun yrityskentän käynnistämän SisuID-projektin.

Miljoonat suomalaiset käyttävät päivittäin lukuisia tunnistautumisratkaisuja lukiessaan uutisia, tilatessaan tuotteita tai hyödyntäessään erilaisia palveluja verkkosivustoilla. Yrityksille tunnistautumisjärjestelmien ylläpitäminen ja kehittäminen tulee kuitenkin kalliiksi, ja kuluttajillakin on liuta salasanoja muistettavanaan. Mediat haluavat nyt osuuskunnan kautta rakentaa kansallisen, salasanat korvaavan tunnistautumisvaihtoehdon. Sen kautta suomalaiset pääsevät kirjautumaan eri palveluntarjoajien sivustoille helposti ja turvallisesti. Samalla yritykset voivat tarjota asiakkailleen kustannustehokkaasti yksilöidympiä palveluja.

Osuuskunnan perustajajäsenet ovat Yleisradio, Alma Media, Nixu ja Digital Living International. Osuuskunta yhdisti media-alalle jo aikaisemmin suunnitellun yhteistunnistautumishankkeen ja muun yrityskentän käynnistämän SisuID-projektin. Medialiiton teknologiatyöryhmä on ollut aktiivisesti mukana media-alan yhteistunnistautumishankkeessa, ja Media-alan tutkimussäätiö on antanut siihen rahoitusta. Avoin kansallinen ratkaisu tuo tiedotteen mukaan media-alan sisäistä ratkaisua isompia skaalahyötyjä myös media-alan yrityksille ja edistää myös muiden toimialojen digitalisaatiota.

Osuuskunta ei tavoittele toiminnallaan voittoa. Sitra on mukana rahoittamassa hanketta osana reilun datatalouden projektiaan, ja kyberturvayhtiö Nixu kehittää uutta tunnistautumispalvelua teknisesti sekä vastaa sen ylläpidosta. Palvelunkehitystä tehdään kuitenkin avoimen lähdekoodin ja avoimien standardien periaatteella, mikä mahdollistaa yhteistyön myös muiden toimijoiden kanssa. Uusi kansallinen tunnistautumispalvelu lanseerataan kuluttajille loppuvuodesta 2022.

Share: