Maailman tunnetuin tuotepakkaus 100 vuotta

16.2.2015 08:35Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Maailman tunnistetuin tuotepakkaus, Coca-Colan Contour -muotopullo täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Vuonna 1915 patentoidun pullon esikuvana oli kaakaopapu, jonka suunnittelijat luulivat kuuluvan juoman valmistusaineisiin. Tästä virheestä syntyi ikoni, jonka jo toisen maailmansodan jälkeen tunnisti pelkän muodon perusteella 99 % amerikkalaisista.

Coca-Colaa myytiin laseittain jo vuodesta 1886 ja pullotettuna vuodesta 1899 lähtien. Kaarevalinjainen pullo suunniteltiin vasta vuonna 1915. Erottuakseen lukuisista jäljittelijöistään – kuten Koka-Nola, Toka Cola ja My Coca-Cola-Co – Coca-Cola antoi kahdeksalle lasiyhtiölle tehtäväksi suunnitella pullo, jonka muodon tunnistaisi jopa pimeässä tai pelkistä sirpaleista. Voittajaksi valikoitui Root Glass Company, jonka 16.11.1915 patentoiman pullon muoto mukailee kaakaopapua.

Coca-Cola-pullo nousi maailman tunnetuimmaksi tuotepakkaukseksi, kun se kuvattiin ensimmäisenä kuluttajatuotteena Time-lehden kanteen, Andy Warhol ikuisti sen pop art -taideteoksiinsa ja The Beatles lauloi siitä Come Together -kappaleessaan. Coca-Cola-pullo on yksi harvoista elintarvikepakkauksista maailmassa, joka on myös rekisteröity tavaramerkki.

Kuva: Coca-Colan juliste vuodelta 1950/Coca-Cola Suomi.

Share: