Kostutusvesillä on merkitystä painamisessa

14.12.2020 15:15Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Hubergroup on kehittänyt entistä ekologisempia kostutusvesiä. Kuva: Hubergroup.

Kostutusvesien laadulla on merkitystä painamisessa, ja vesiä voidaan kehittää entistä ekologisemmiksi. Painovärien valmistaja Hubergroup on kehittänyt näiden lisäaineiden koostumusta. Vesissä vuosikausia käytössä ollut torjunta-aine on todettu haitalliseksi, ja yritys on kehittänyt nykypäivän kemikaaliturvallisuutta täysin vastaavan aineen.

Samalla on parannettu painamisen vesijärjestelmän puhtaana pysymistä merkittävästi.

Kaikki kostutusvedet sisältävä antimikrobisia ainesosia, koska vesipohjaiset aineet ovat herkkiä leville, bakteereille ja sienikasvustoille, vaikka ne ovat voimakkaassa kierrossa painamisessa. Mikrobeja on siis torjuttava, mutta se ei saisi aiheuttaa ongelmia. Aikaisempi torjunta-aineyhdistelmä CIT/MIT on todettu haitalliseksi vesiorganismeille tietyillä pitoisuuksilla.

Hubergroup on kehittänyt uuden kostutusvesien koostumuksen, joka täyttää EU:n kemikaaliturvallisuuden vaatimuksen. Siinä on myös pystytty vähentämään torjunta-aineen määrä minimiin. Lisäksi uusilla vesillä on pystytty vähentämään painokoneiden tarvitsemaa pesun ja huollon määrää.

Kostutusvesien korkea mikrobien määrä voi aiheuttaa painamisessa merkittäviä ongelmia. Ne ovat tuttuja KTA-Yhtiöissä lisäaineita myyvälle Reinhard Linqvistille.

– Offsetpainamisen levyongelmista on 90 % kaikenlaisia vesipulmia. Yksi syy on siinä, että vesilaitosten raakavesi elää rajusti Suomessa vuodenaikojan ja sateiden mukaan, Lindqvist sanoo.

Kun vesitalouden standardoi, pitää kunnossa ja puhtaana, kaikki pelaa lähes moitteettomasti Lindqvistin mukaan. Painajilla on monenlaisia suodatus ja stabilointitapoja.

KTA-Yhtiöt toimittaa kostutusvesiä sekä arkki- että rotaatiopainoille.

Share: