Koronavirus ei viihdy paperilla ja kartongilla

12.6.2020 08:20Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Postipaketit eivät tutkimusten mukaan levitä koronavirusta. Kuva: Stora Enso.

Koronaviruksen leviämisestä liikkuu monenlaista tietoa, jota käytetään myös hyväksi tarpeettomien tuotteiden myynnissä. Uusimman tutkimustiedon mukaan printtiä ja pakkauksia voi käyttää ilman pelkoa viruksen leviämisestä. Koronavirus ei pysy pitkään hengissä paperin ja kartongin pinnalla.

Yhdysvaltalainen Keep Me Posted -organisaatio on julkaissut yhteenvedon tutkimustiedosta, joka koskee koronavirusta ja paperin tuoteturvallisuutta. Viimeisen ja eniten viitattu tutkimus asiasta on New England Journal of Medicine (NEJM) -lehdessä huhtikuussa julkaistu artikkeli. Siinä vertailtiin viruksen säilymistä erilaisilla pinnoilla. Kartongin pinnalta ei löytynyt toimivaa virusta 24 tunnin jälkeen. Sileiltä muovi- ja teräspinnoilta virusta löytyi vielä 2–3 päivän jälkeenkin.

The Lancet-lehdessä toukokuussa julkaistussa artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, jossa ei löydetty toimivaa virusta painetusta paperista tai pehmopaperista kolme tuntia itämisen jälkeen. Muiden tutkimusten mukaan viruksen säilymiseen pinnalla vaikuttavat suuresti olosuhteet. Esimerkiksi auringon UV-säteily on myrkkyä virukselle.

Verkkokaupan lisääntyessä kuluttajia on askarruttanut postin ja pakkausten turvallisuus. WHO ja USA:n sekä Kanadan viranomaiset ovat todenneet useissa lausunnoissa, että ei ole mitään todisteita kirjepostin tai postipakettien levittävän virusta. Myöskään kaupan ruokapakkausten saastumista ei ole todisteita. Aikaisemmat koronavirukset eivät ole todistettavasti levinneet postin tai pakkausten välityksellä.

Yhteenveto tutkimuksista löytyy täältä.

Share: