Kirjoja luetaan enemmän korona-aikana

30.11.2020 10:32Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kirjojen painaminen on kasvussa maailman painomarkkinoilla. Kuva: Flyeralarm.

Suomalaiset ovat lisänneet kirjojen lukemista korona-aikana HS:n tekemän kulttuuritutkimuksen mukaan. Eniten on lisätty painettujen kirjojen lukemista ja toiseksi eniten äänikirjojen. Suoratoisto-tv:n käyttö on lisääntynyt vielä enemmän kuin kirjojen.

Tulokset käyvät ilmi HS-gallupista, jossa selvitettiin, miten korona-aika on vaikuttanut ihmisten kulttuuritapahtumiin osallistumiseen. Tutkimusaineisto koottiin 9.–15. lokakuuta Kantar TNS:n verkkopaneelissa, johon haastateltujen määrä oli 1 034.

Kulttuurin kuluttaminen digitaalisesti kotona on lisääntynyt pandemian aikana. HS:n tutkimuksessa 56 prosenttia vastasi, että he ovat lisänneet joidenkin kotona kulutettavien kulttuurituotteiden käyttöä koronapandemian aikana. Vajaa kolmasosa on lisännyt suoratoistotelevision (kuten Areena, HBO, Netflix, Ruutu) käyttöä, 15 prosenttia lineaarisen television katselua. Elokuvia katselee kotona nyt 19 prosenttia useampi kuin vuoden alkupuolella. Musiikin suoratoiston mainitsi 13 prosenttia.

Myös kirjoja luetaan tai kuunnellaan enemmän. Noin neljäsosa kertoi lukevansa aiempaa enemmän. Äänikirjojen kuuntelua on lisännyt 13 prosenttia vastaajista. Naisista 28 ja miehistä 18 prosenttia on lisännyt fyysisten kirjojen lukemista. Akateemisesti koulutetuilla kasvu on ollut 33 prosenttia.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että maksulliset suoratoistopalvelut tuovat kulttuurialalle entistä enemmän tuloja, mutta eivät pysty korvaamaan fyysisten tapahtumien loppumista ainakaan vielä.

Share: