Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kirjamyynnin kasvutrendi jatkui alkuvuonna

17.8.2021 13:42Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kustannusala ja kirjakaupat vauhdittivat kesäkuussa kirjojen myyntiä Dekkariviiko-kampanjalla. Kuva: Kirjakauppaliitto.

Yleisen kirjallisuuden myynti kääntyi koronavuonna 2020 kasvuun Suomessa ja nousutrendi on jatkunut tammi-kesäkuussa 2021 Kustannusyhdistyksen tilaston mukaan. Sekä painettujen kirjojen että sähköisten julkaisujen myynti on kasvanut selvästi. Kehitys on ollut samansuuntaista Britanniassa, Ruotsissa ja USA:ssa.

Kustannusyhdistyksen myyntitilasto ei sisällä oppikirjoja. Yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi alkuvuonna 14,4 % edellisestä vuodesta ja oli 66,4 milj. euroa. Painettujen kirjojen myynti kasvoi 4,9 % ja oli puolet myynnistä. Sähköisten julkaisujen myynti kasvoi 25,8 %.

Myynnin kasvu tuli erityisesti kaunokirjallisuudesta, tietokirjoista ja lastenkirjoista. Sähköisten julkaisujen kasvu johtuu äänikirjojen suosion kiihtyvästä kasvusta.

Kirjamyynnin kasvu Ruotsissa 10,2 %

Suomen kirjamyynti on kasvanut Ruotsiakin vauhdikkaammin, sillä alkuvuonna kirjojen myynti kasvoi Ruotsissa 10,2 %. Kasvua oli sekä painetuissa kirjoissa että sähköisissä julkaisuissa. Painettujen kirjojen myynti kasvoi 7 % ja sähköisten julkaisujen 11,4 %.

Ruotsissakin kaikki yleisen kirjallisuuden lajit saivat nauttia kasvusta ruoka- ja juomakirjallisuutta lukuun ottamatta. Eniten kasvoivat kaunokirjallisuuden, ulkomaisen kirjallisuuden ja yleisen tietokirjallisuuden kysyntä.

Pandemia on vaikuttanut suuresti Ruotsin kirjamarkkinoihin. Vuoden 2019 alkupuoliskoon verrattuna fyysisen kirjakaupan osuus myynnistä on laskenut noin 24 % ja verkkokirjakaupan noussut 25 %. Nopeinta kasvu on ollut digitaalisissa äänikirjapalveluissa.

Kasvua myös Britanniassa ja USA:ssa

Britanniassa koronavuosi osoitti kustannusalan iskunkestävyyden Publishers Association -järjestön tutkimuksen mukaan. Kustantajien kotimaan myynti kasvoi 9 % vuonna 2020 ja vienti 4 %. Kasvu tuli etupäässä sähköisistä julkaisuista, mutta painettujen kirjojen myynti kasvoi sekin 4 %. Alkuvuonna 2021 kehitys näyttää jatkuneen samansuuntaisena.

Myös USA:ssa kirjamarkkina päätyi kevään notkahduksen jälkeen kasvuun vuonna 2020. Kirjojen myynti kasvoi NPD:n BookScan-tilaston mukaan 8,2 %, joka on suurin nousu sitten vuoden 2010. Nousua oli kaikissa suurimmissa tuoteryhmissä, joita ovat tietokirjat, kaunokirjallisuus, lasten kirjat ja nuorten kirjat. Kaikkiaan USA:ssa myytiin noin 751 miljoonaa kirjaa.

Korona-aikana erityisen suosittuja Yhdysvalloissa olivat lasten kirjat, joiden myynti kasvoi 11 %. Painetut kaunokirjat olivat sekä myynnin että kappalemäärän suhteen suurin tuoteryhmä, ja tässäkin ryhmässä oli kasvua 4,8 %.

Reino Lantto

Array
Share: