Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kirja esineenä ruokkii kokeellisuutta

21.2.2024 10:16Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kirja elää edelleen esineenä, vaikka viimeaikaiset kokeilut ovat haastaneet sen perinteisen olemuksen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Painettu kirja toimii edelleen erilaisten kokeilujen innoittajana. Digitaaliset alustat ovat vallanneet pysyvän paikan arjessamme, mutta kirjaesine on säilynyt merkityksellisenä.  Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkijoiden toimittama kansainvälinen teos valottaa, millä tavoin kirja on edelleen merkityksellinen 2000-luvulla.

Myös muut taiteen alat ovat yhä hanakammin omaksuneet kirjat välineekseen. Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkijoiden toimittama kansainvälinen teos The Experimental Book Object: Materiality, Media, Design valottaa, millä tavoin kirja on edelleen merkityksellinen 2000-luvulla.

Tuore teos esittelee uuden teoriaa ja käytäntöä yhdistävän lähestymistavan, jossa johtavien kirjallisuus- ja mediateoreetikoiden tekstit punoutuvat yhteen kirjasuunnittelijoiden taiteellisen tutkimuksen ja prosessikuvausten kanssa.

Tutkiessaan kirjan keskeisyyttä kirjallisuuden materiaalisuuden ilmentäjänä tämä kokoelma keskittyy sekä historiallisiin että viimeaikaisiin kokeiluihin, jotka ovat haastaneet kirjojen perinteisen olemuksen. Artikkelit luotaavat kirjaesineen mahdollisuuksia materiaalisuuden, merkityksen välittämisen, visuaalisen ja typografisen muotoilun näkökulmista.

– Tämä teos toimii sillanrakentajana perinnetietoisuuden ja kokeilevuuden, sanataiteen ja visuaalisen muotoilun välillä. Se kutsuu tutkimaan kirjan itsepintaista pysyvyyttä ja muuttuvaa roolia digitalisoituneessa nyky-yhteiskunnassa, Sami Sjöberg, yksi julkaisun toimittajista sanoo.

– Aivan kuten hissit ja portaat, myöskään painetut ja digitaaliset kirjat eivät tee toisiaan tarpeettomiksi, vaan ne saattavat rohkaista monimediaalisiin kokeiluihin.

Array
Share: