Kartonkipakkaus helposti pilaantuvalle ruualle

4.12.2014 09:22Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Suomessa on kehitetty uusi kartonkipohjainen elintarvikepakkaus, jonka tiiviys mahdollistaa helposti pilaantuvien ruokien pakkaamisen. Suojakaasutiiviit protopakkaukset on valmistettu LUT:n omalla pakkauslinjalla. Tutkimustuloksia voidaan soveltaa myös kaupalliseen tuotantoon.

Pakkauksen on kehittänyt Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) yhteistyössä VTT:n ja Åbo Akademin kanssa. Tiedotteen mukaan uudet ekologiset kartonkipakkaukset voivat tulevaisuudessa olla varteenotettava vaihtoehto nykyisin elintarvikkeiden pakkaamiseen yleisesti käytetyille muovirasioille.

– Kartonkipakkausten valmistusprosessin osalta ratkaisevaksi osoittautui se, miten pakkaus valmistetaan, jotta sen pinnan laatu mahdollistaa suojakaasutiiviin suljennan. Valmiit protopakkaukset ovat saumattomia, prässäystekniikalla tuotettuja kartonkivuokia. Olemme kehittäneet pakkausten valmistusprosessia ja työkalutekniikkaa sekä pakkausten tiiveysominaisuuksia, kertoo projektipäällikkö Mika Kainusalmi LUT:n konetekniikan laitokselta.

Vuoat on valmistettu LUT:n pakkaustekniikan laboratorion joustavalla pakkauslinjalla, joka on kehitetty ja rakennettu LUT:ssa. Kainusalmen mukaan linjastoa voidaan säätää erittäin tarkasti tutkimuskäyttöä varten, mikä on mahdollistanut pakkausten erinomaisen laadun. Samanlaisia valmistuslinjoja ei vielä toistaiseksi ole pakkauksia valmistavissa yrityksissä.

Kuva: LUT.

Share: