Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kartongin kysyntä ja hintojen nousu siivittivät metsäyhtiöitä

3.8.2022 07:48Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Metsä Boardin valkoista kraftlaineria käytetään elintarvikepakkauksissa. Kuva. Metsä Board.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa kartonkia lukuun ottamatta pienemmät kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Kartongin hyvä kysyntä ja tuotteiden hintojen nousu auttoivat yhtiöitä tekemään hyvää tulosta.

Viime vuoteen verrattuna paperin ja sellun tuotantomäärät laskivat merkittävästi. Kartongin tuotanto puolestaan kasvoi 1 % ja oli toisella neljänneksellä 1,1 miljoonaa tonnia.

– Kun huomioidaan alkuvuoden epävarmuudet toimintaympäristössä, voi metsäteollisuuden sopeutumis- ja tuotantokykyä pitää vahvana. Metsäteollisuus on pysynyt kotimaisen tuotannon ja vientiteollisuuden kivijalkana, sanoo Metsäteollisuus ry:n vt. toimitusjohtaja Jyrki Peisa.

Kartongin hyvä kysyntä ja tuotteiden hintojen nousu näkyi metsäyhtiöiden tuloksissa toisella neljänneksellä. Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsä Board olivat kaikki pörssiyhtiöiden kärkipäässä liiketuloksen kasvussa.

Erittäin hyvän tuloksen tehnyt Metsä Board uskoo kartongin kysynnän jatkuvan hyvänä, kertoo emoyhtiö Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä. Kartonkiyhtiön asiakkaat ovat jo keskustelleet tuotantomäärien turvaamisesta ensi vuoteen. Valtaosa Metsä Boardin tuottamista kartongeista menee kuluttajapakkauksiin, kuten elintarvikkeisiin. Kartongin kysyntää lisää myös tarve muovin ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamiselle.

Stora Enson pakkausmateriaaliyksikön liikevaihto kasvoi 24 prosentilla ennätystasolleen 1222 miljoonaan euroon. Taustalla ovat korkeat myyntihinnat ja toimitusvolyymit. Yhtiön mukaan kuluttaja-, neste- ja elintarvikepakkausten kysyntä on vakaata ja tilauskirjat täynnä.

Stora Enson paperiliiketoiminta pääsi sekin voiton puolelle paperin korkeiden hintojen ansiosta.

UPM:n graafisten paperien eli Communication Papersin neljännes oli vahva. Kysyntä oli korkealla ja hinnat nousivat tuotantokustannuksia enemmän.

Reino Lantto

Array
Share: