Joutsenmerkin voi saada nestepakkauksille

11.3.2019 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Joutsenmerkki on Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Kuva: Ympäristömerkintä.

Painotuotteista tutun Joutsenmerkin voi nyt saada myös nestepakkauksille. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki osoittaa, että pakkaus on valmistettu kestävistä raaka-aineista, se on kierrätettävä eikä sisällä haitallisia kemikaaleja.

Elintarvikkeiden nestepakkaukset, kuten tölkit ja pullot, voivat nyt saada Joutsenmerkin.

– Joutsenmerkitä voi primääripakkauksia, joita valmistetaan juomille ja nestemäisille elintarvikkeille, kuten maidoille, mehuille, viineille, keitoille ja jogurteille. Pakkauksen sisältöä ei voi Joutsenmerkitä, Ympäristömerkinnän pohjoismainen tuoteryhmäpäällikkö Niina Tanskanen kertoo.

Joutsenmerkin vaatimukset nestepakkauksille tukevat kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteita. Pakkaukset on suunniteltava kierrätettäviksi, eivätkä lakoissa, liimoissa tai musteissa käytettävät kemikaalit saa haitata materiaalin kierrätystä. Joutsenmerkin vaatimukset ovat lainsäädäntöä tiukemmat ja ne sulkevat pois haitallisiksi epäiltyjä aineita varovaisuusperiaatteella.

Joutsenmerkityn elintarvikkeiden nestepakkauksen tulee koostua vähintään 90 % uusiutuvista materiaaleista tai vähintään 80 % kierrätysmateriaalista. Pakkauksen täytyy täyttää tiukat kemikaalivaatimukset, mikä huomioi sekä terveysnäkökohtia että materiaalien kierrätettävyyttä. Pakkauksen on oltava kierrätettävä.

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki: 89 % kansalaisista tuntee merkin (IPSOS 2017). Tanskalaisessa tutkimuksessa yli puolella kuluttajista olisi myös myönteisempi yleisvaikutelma elintarvikkeesta, jos sen pakkaus olisi Joutsenmerkitty (YouGov 2017).

Asia on aivan uusi, eikä Pohjoismaissa ole vielä Joutsenmerkittyjä pakkauksia, Tanskanen kertoo.

Share: