Helmet-kirjastot siirtyvät biomuoviseen kirjakalvoon

15.2.2021 14:04Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Lastenkirjat on perinteisesti aina muovitettu. Kuva: Helmet.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa päällystetään tästä keväästä alkaen kirjat kasvipohjaisella biomuovilla, joka ei sisällä fossiilisia raaka-aineita. Ympäristöystävällisemmän materiaalin käyttöön siirrytään sitä mukaa kun uusia aineistoja päällystetään ja vanhat muovivarastot saadaan käytettyä loppuun. Samaan aikaan tutkitaan kestävätkö kirjastokirjat, jos ne jättää kokonaan suojaamatta.

Kirjojen päällystäminen pidentää Helmetin tiedotteen mukaan selvästi kirjan käyttöikää ja vähentää näin ympäristön kuormitusta. Toisaalta muovin käyttö päällysteenä on ympäristöongelma. Tähän saakka vaikeutena on ollut löytää muoville tarpeeksi laadukas kasvipohjainen korvaaja.

Nyt käyttöönotettu kotimaisen Pelloplastin mattapintainen biomuovi on ulkonäöltään ja käyttöominaisuuksiltaan hyvin lähellä aikaisempaa muovitusmateriaalia.

Biomuovi on valmistettu kasvipohjaisesta kalvosta, joka on tehty sokeriruokoetanolista. Kalvo valmistetaan kokonaan uusiutuvista raaka-aineista, eikä se sisällä fossiilisia raaka-aineita. Muovin vesiohenteiset liimat eivät myöskään sisällä liuottimia.

Suomen kirjastopalvelu Oy ja konsernin toinen yritys Booky.fi Oy ovat Helmet-kirjastojen sopimustoimittajia. Ne toimittavat pääkaupunkiseudun kirjastoille käytännössä kaiken kirja-aineiston. Muovittaminen tapahtuu pääosin koneellisesti. Suomen kirjastopalvelun myyntijohtaja Anna Humalainen kertoo, että tällä hetkellä käytetään rinnakkain normaalia ja biomuovia.

Tutkinnassa on myös se, kuinka hyvin kirjat kestävät lainauskäytössä, jos niitä ei päällystetä lainkaan. Helsingin kirjastoissa maaliskuussa aloitettu kokeilu on edelleen kesken, koska kirjat eivät ole koronasulun vuoksi ehtineet vielä kiertää tarpeeksi.

Biomuoviin siirrytään tänä keväänä Helsingin lisäksi Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastoissa. Pelkästään Helsingin kirjastoihin hankittiin viime vuonna noin 124 000 kirjaa.

Share: