Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Hamppupaperi on jo kauppatavaraa

13.4.2022 10:58Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Gmund Hanf -paperissa käytetään jopa sataprosenttisesti eurooppalaista hamppua eikä sen valmistuksessa ole käytetty väriaineita. Kuva: Gmund.

Hamppupaperi on kestävä vaihtoehto perinteiselle puusta valmistetulle paperille. Nyt se on kehitystyön jälkeen saatavilla Suomessakin, ja soveltuu yleisimpiin paino- ja jälkikäsittelytekniikoihin. Paperin kehittänyt metsäyhtiö Gmund tarjoaa yhä enemmän ekologisia paperivaihtoehtoja.

Hamppua on käytetty paperin valmistukseen ensimmäisen kerran jo yli 2000 vuotta sitten. Halvemmat puupitoiset paperit syrjäyttivät hamppupaperin 1800-luvulla. Hampun viljely myös kiellettiin monissa maissa, eikä sitä ollut saatavilla paperin valmistukseen. Nyt hamppu tulee uudelleen, ja Lontoon kirjamessuilla esiteltiin maaliskuussa hybridille hamppupaperille painettu H is for Hemp -kirja, joka kertoo hampusta. Paperin oli valmistanut saksalainen Hahnemühle-paperitehdas, ja kirja painettiin HP Indigo digipainokoneella.

Gmund Hanf -paperissa käytetään jopa sataprosenttisesti eurooppalaista hamppua, eikä sen valmistuksessa ole käytetty väriaineita. Sillä on pehmeä tuntuma ja villi pinta. Viime vuosina kaupallisen hampun viljely on jälleen sallittu suuressa osassa Eurooppaa. Uraauurtavia hamppupeltoja istutetaan jälleen ja niiden pitkäkuituinen sato korjataan paperiteollisuuden käyttöön.

Gmund Hanf soveltuu esimerkiksi esitteisiin, pakkauksiin ja onnittelukortteihin. Paperilla on kestävän kehityksen Gmund ECO -sertifikaatti. Paperia myy Suomessa Papyrus, joka edustaa yksinoikeudella Gmundin papereita.

Saksalainen Gmund on panostanut muutenkin ekologisiin paperivaihtoehtoihin. Gmund Bio Cycle -valikoimassa 50 % paperista on valmistettu luonnonvaroja säästävistä kuiduista, kuten vehnän oljista, ruohosta, puuvillasta ja kannabiksesta. Gmund Colors -valikoiman premium-paperit ovat hiilineutraaleja ja Cradle to Cradle Silver -sertifioituja.

Array
Share: