Etanolipula voi vaikeuttaa värien saantia

30.3.2020 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Painovärien saatavuus voi heikentyä ja hinta nousta. Kuva: Cuesta.

Koronapandemian takia desinfiointiaineiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja tämän takia myös etanolin kysyntä on paikoin tarjontaa suurempaa. Etanolin hinta on noussut jyrkästi, mikä nostaa liuotinvärien tuotantokustannuksia. Värien saantia heikentävät myös yleiset tehtaiden sulkemiset maailmalla.

Värien valmistaja Sun Chemical nostaa tilanteen vuoksi liuotinvärien ja lakkojen hintoja Euroopassa 1.4. lukien. Hintojen nosto vaihtelee tuotteittain ja on voimassa tilanteen normalisoitumiseen asti.

Myös toinen värien valmistaja Flint Group on tiedottanut nostavansa kaikkien liuotinvärien ja lakkojen hintoja 1.4. lukien. Korotus toteutetaan tilapäisellä lisämaksulla. Yhtiö seuraa lisäksi kaikkien muiden raaka-aineiden, kuten pigmenttien, kustannuskehitystä tarkasti.

Värien ja lakkojen valmistajat pelkäävät myös, että etanolipula voi johtaa sen saatavuuden rajoittamiseen vain terveydenhuoltoalalle. British Coatings Federation on Printweek-lehden mukaan varoittanut elinkeinoministeriötä, että keskeisten raaka-aineiden saatavuuden heikentyminen voi haitata alan kykyä tuottaa värejä elintarvikepakkauksien ja muiden tärkeiden tuotteiden pakkauksien painamiseen. Kyse on erityisesti etanolin ja n-propanolin saatavuudesta.

Myös Euroopan painovärien valmistajien yhdistys EuPIA on varoittanut, että painovärien saatavuus voi haitata elintarvikkeiden ja terveydenhuoltoalan pakkausten tuottamista. Saatavuutta voivat erityisesti heikentää tavaroiden tuonnin rajoitukset sekä pula värien raaka-aineista.

Värien valmistaja hubergroup on varoittanut, että pandemia voi vaikeuttaa tuotteiden toimituksia. Konsernilla on tuotantolaitoksia mm. Italiassa ja Intiassa. Italiassa tuotanto on voinut jatkua hallituksen luvalla. Intiassa tilanne on epäselvä hallituksen määrättyä 21 päivän sulkemisen tehtaillekin.

Share: