Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Ensimmäinen suomenkielinen Raamattu huutokaupassa

16.1.2024 15:50Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Puukannet on päällystetty nahalla. Koska Raamattu sidottiin kirjaksi usein vasta ostovaiheessa, kannet ja soljet vaihtelevat kirjayksilöstä riippuen. Kuva: Huutokauppa Helander/Aava Anttinen.

Huutokauppa Helanderilla on huutokaupassa myynnissä vuonna 1642 painettu ensimmäinen suomenkielinen Raamattu. Kohde huutokaupataan Helanderin Weekly-huutokaupassa 29.1.2024. Raamattua painettiin Tukholmassa Henrik Keyserin kirjapainossa 1 200 kappaleen painos.

Kyseessä on vuonna 1642 Tukholmassa painettu Biblia, Se on: Coco Pyhä Ramattu Suomexi, joka oli ensimmäinen suomenkielinen Raamattu sisältäen niin Uuden kuin Vanhankin testamentin. Kristiinan Raamattunakin tunnettua teosta painettiin Tukholmassa Henrik Keyserin kirjapainossa 1 200 kappaleen painos, joista Suomeen tuotiin 750 kappaletta. Suomeen saapuneista Raamatuista moni päätyi seurakunnille sekä korkeassa asemassa oleville henkilöille, ja arvioiden mukaan niitä on säilynyt tähän päivään noin 100 kappaletta.

– Vuosien varrella vastaan on tullut useampikin näköispainos – on hieno tunne pitää käsissään aitoa 1600-luvulla painettua teosta ja tuntea historian havina. Onhan ensimmäinen suomenkielinen Raamattu ollut merkittävässä roolissa suomen kielen muotoutumisessa, kertoo Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén.

Huutokaupattava kirjaharvinaisuus on ulkomitoiltaan 25 cm- 38 cm -11 cm ja puukannet on päällystetty nahalla. Teos on kuvitettu kivipiirroksilla ja ainakin yksi piirros ladottu väärinpäin. Raamattu ei ole kunnoltaan täydellinen ja sisäsivut ovat paikoitellen vaurioituneet. Tieto alkuperäisestä omistajasta on kadonnut vuosisatojen saatossa.

Huutokaupattava Raamattu on jo lähes 400 vuotta vanha. Kuva: Huutokauppa Helander/Rea Räikkälä.
Array
Share: