Digitaalinen turvapainatus yleistyy

26.11.2021 11:19Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Indigo 6K digipainokoneella voidaan käyttää monia erilaisia turvaelementtejä: muuttuvat linjapaksuudet, infranpunaväri, UV-valolla toimiva salattu väri, serialisoitu mikroteksti ja UV-valolla näkyvä muuttuva QR-koodi. Kuva: HP.

Tuoteväärennysten määrä kasvaa ja turvapainatusta käytetään enemmän sen torjumiseen. Aikaisemmin turvapainatusta on tehty pitkälti offset-tekniikalla, mutta nyt digitaalisen painotekniikan käyttö yleistyy. Euroopassa on otettu käyttöön ensimmäinen HP Indigo 6K turvapainokone, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia turvapainatusten tekoon.

OpSec Securityn tekemän selvityksen mukaan yli 25 % brittikuluttajista kertoo ostaneensa tietämättään väärennetyn tuotteen vuonna 2020. Aikaisemmin väärennökset keskittyivät luksuskelloihin ja kalliisiin käsilaukkuihin. Nyt ne ovat laajentuneet yhä useampaan brändituotteeseen aiheuttaen harmia kuluttajille ja luottamuksen menetystä brändeille. Esimerkiksi autojen osat ja lisensoidut tuotteet voivat olla väärennettyjä.

OpSec Security tarjoaa tiedotteensa mukaan täydellisiä turvaratkaisuja brändeille, oikeuksien omistajille ja julkiselle hallinnolle. Yrityksen asiakkaina on 100 tunnetuinta globaalia brändiä, joihin kuuluu urheiluseuroja, vaatevalmistajia, autotehtaita ja finanssipalveluja. Asiakkaat haluavat autentikointisovellusten toimivan entistä luotettavammin, lisäävän tuotteiden arvoa ja auttavan brändien ja asiakkaiden kohtaamisessa.

Personoitua muuttuvaa dataa

Tuoteturvallisuutta voidaan lisätä painatuksessa personoidulla muuttuvan datan käytöllä, johon digipainatus antaa entistä enemmän mahdollisuuksia.

HP lanseerasi Indigo 6K turvapainokoneen toukokuussa 2021. Sen ominaisuuksiin kuulu mahdollisuus painaa uniikkeja identifiointimerkkejä moniin eri kohtiin etiketissä, pakkauksessa tai veromerkissä. Tämä mahdollistaa entistä suuremman personoinnin ja autentikoinnin yhdistettynä tietokantaan, kuten esimerkiksi OpSec Insight -alustaan.

OpSec Security hankki Indigo 6K -digipainokoneen ensimmäisenä Euroopassa tänä syksynä.

– Tuoteväärentäjien kyvyt kehittyvät jatkuvasti. HP Indigo 6K tarjoaa yhdistettynä OVD-tekniikoihin (Optical Variable Device) mahdollisuuden pysyä väärentäjien edellä jatkuvasti. Pystymme painamaan turvallisia, näyttäviä tuotteita vastuullisille ja kierrätysmateriaaleille käyttäen vastuullisia turvavärejä, sanoo Selva Selvaratnam, OpSec Securityn toimitusjohtaja.

Digipainatus tarjoaa turvapainatukseen uusia mahdollisuuksia, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi pieniin tuotesarjoihin. Suuria turvapainatuksia kuten seteleitä ja kortteja tehdään edelleen pääasiassa pitkälle viedyllä offset-tekniikalla ja siihen liittyvillä ohjelmistoilla. Tunnettuja tekijöitä tässä ovat Agfa, Heidelberg ja Koenig & Bauer.

Reino Lantto

Setelien painatus on turvapainatuksen huipputuote. Koenig & Bauerin turvapainotekniikalla tehdään mm. Egyptin seteleitä. Kuva:Koenig & Bauer.
Share: