Älylaastareita tehdään elektroniikkaa painamalla

18.3.2021 06:37Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Älylaastarin rakenne perustuu painettavaan elektroniikkaan. Kuva: VTT.

VTT:llä on kehitetty digitaalinen laastari, joka valvoo potilaan tilaa tauotta. Älylaastarin rakenne perustuu painettavaan elektroniikkaan, jota VTT on kehittänyt alan edelläkävijänä jo parinkymmenen vuoden ajan eri toimialoille.

Taipuisa ja jopa venyvä alustamateriaali pyörii rullalta rullalle kuin kirjapainossa, ja johdotukset painetaan sille johtavalla musteella. Erilliskomponentit, kuten IC-piirit, kiinnitetään alustaan johtavalla liimalla, ja sekin onnistuu automaattisesti rullaprosessissa.

Suurin yksittäinen komponentti laastarilla on nappiparisto, ja sekin korvautuu tiedotteen mukaan varmasti lähivuosina joustavalla paristolla.

– Kehitämme joustavia älylaastareja, jotka mittaavat esimerkiksi hengitystaajuutta, happikyllästeisyyttä, syketaajuutta, lämpötilaa ja jopa EKG:tä eli sydänfilmiä. Älylaastari lähettää mittaustulokset järjestelmään, joka analysoi ne ja tuottaa seurantatietoa sekä hälytyksiä. Esimerkiksi leikkauksesta toipuva potilas voi mittausten aikana liikkua vapaasti sen sijaan, että hän makaisi piuhojen keskellä sängyssään, sanoo tutkimustiimin päällikkö Teemu Alajoki VTT:ltä.

VTT odottaa ensimmäisiä älylaastareita markkinoille parin kolmen vuoden sisällä. Tutkimushankkeissa on otettu jo askel seuraavan tason ratkaisuihin, ihon kaltaiseen elektroniikkaan, jota käyttäjä ei tunne senkään vertaa kuin älylaastaria. Osa tutkimuksista kohdistuu myös laastareihin, jotka yhdistävät sähköiset elintoimintojen mittaukset biokemialliseen analyysiin, esimerkiksi hien mittaamiseen.

Share: