Adobe pelasti kadonneet Bauhaus-fontit

12.6.2018 17:27Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Kaksi ensimmäistä Bauhaus-fonttia on julkistettu ja ladattavissa. Kuvat: Adobe.

Adobe herättää henkiin legendaarisen Bauhaus-designkoulun suunnittelijoiden keskeneräiset luonnokset uusiksi digitaalisiksi fonteiksi. Luonnokset ovat olleet kadoksissa siitä lähtien, kun natsit sulkivat Bauhaus-koulun vuonna 1932.

Maailmankuulun kirjasinsuunnittelija Erik Spiekermannin johdolla keskeneräiset kirjasinpalaset on viimeistelty viideksi fonttikokoelmaksi, joista kaksi on nyt saatavilla. Hanke on osa Adoben jatkuvaa Hidden Treasures -kampanjaa, joka pyrkii tuomaan luovaa historiaamme nykypäivään innoittamaan uusia taiteilijoiden sukupolvia. Aiempia projekteja on ollut esimerkiksi Edvard Munchin siveltimien digitalisoiminen Photoshopiin.

Saksan kansallissosialistinen puolue sulki maailmankuulun Bauhaus Dessau -designkoulun vuonna 1932 jättäen jälkeensä legendaaristen suunnittelijoiden, Xanti Schawinskyn, Joost Schmidtin, Carl Marxin, Alfred Arndtin ja Reinhold Rossigin keskeneräisiä mestariteoksia. Yhteistyössä Bauhaus Dessau Foundationin kanssa Adobe päätti viimeistellä ja digitalisoida keskeneräiset työt viideksi fonttikokoelmaksi.

Erik Spiekermannin johdolla kansainvälinen typografian asiantuntijoiden ja design-opiskelijoiden tiimi työsti pienistä kirjasinpalasista valmiita Typekit-fonttikokoelmia. Tiimi hyödynsi yksityiskohtaisia todennäköisyyslaskelmia päätelläkseen, millaisiksi alkuperäiset suunnittelijat olivat keskeneräiset työnsä tarkoittaneet. Hyödyntäen tätä dataa tiimi viimeisteli ja digitalisoi Adobe Illustratorilla viisi fonttikokoelmaa, joista kaksi ensimmäistä on nyt saatavilla Typekitissä. Loput fontit julkaistaan ensi kuussa.

– Hidden Treasures -kampanja on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ajankohtainen ja kiehtova Bauhausin perintö on vielä tänäkin päivänä, erityisesti nuorelle suunnittelijasukupolvelle, kertoo Claudia Perren, Bauhaus Dessaun johtaja.

Share: