Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

A-lehdet lopettaa lehtien painamisen Venäjällä

2.3.2022 18:46Uutiset » Tuotteet ja palvelut
A-lehdet siirtää useimpien lehtiensä painamisen Venäjältä Suomeen. Kuva: A-lehdet.

A-lehdet lopettaa lehtiensä painamisen Venäjällä ja siirtää sen Suomeen sekä Viroon. Valtaosa yhtiön lehdistä on vuodesta 2018 saakka painettu Pietarissa sijaitsevassa Deviz Print -painotalossa. Lehtien painatus siirretään tiedotteen mukaan PunaMusta- ja UPC Print Vaasa -painotaloihin Suomeen sekä muutama nimike Kroonpressiin Viroon.

Korvaavan painon etsiminen alkoi viime torstaina Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Ala-Laurila Journalisti-lehdelle. Hänen mukaansa siirto ei sinänsä ole hankala, ja asiasta on jo sovittu pietarilaisten kanssa. Sopimus Devizin kanssa on ollut voimassa aina vuoden kerrallaan.

– Isoin haaste on paperin ja paperilaatujen saatavuudessa, ja niiden kuljettamisessa uuteen painoon. Se on ollut ongelma jo ilman Venäjän hyökkäystäkin.

Ala-Laurilalta kysyttiin, että oliko painotuotannon siirtäminen Venäjälle alun perinkin virhe. Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota alkoivat jo vuonna 2014.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jotain ennenkuulumatonta, toisen mittaluokan asia kuin mitä Venäjälle siirtyessämme oli nähtävissä. Selvitimme tuotannon siirron yhteydessä Devizin taustat, ja siellä ei ollut mitään epäselvyyksiä. Pietari on lähellä ja se oli siis logistisestikin siinä vaiheessa hyvä vaihtoehto, Ala-Laurila sanoo.

Venäjällä ja Virossa on painettu paljon

Print&Media tutki suurimpien mediatalojen aikakauslehtien painopaikkoja vuoden 2022 mediatietojen perusteella. A-lehdet on painanut kaikki lehtensä Pietarissa yhtä lukuun ottamatta. Se painettiin Virossa Kroonpress-painotalossa. Sitä ovat käyttäneet myös Fokus Media ja Sanoma useimmissa lehdissään. Aku Ankka on painettu Puolassa Walstead-painossa.

Aller on painattanut lehtensä PunaMustan painossa Suomessa. PunaMustaa on käyttänyt myös Sanoma kahdessa lehdessä. Otavamedia on painanut kaikki lehtensä PunaMustan painossa yhtä lukuun ottamatta, jonka painaja on UPC.

Reino Lantto

Array
Share: