3D-tulostus yleistyy teollisessa tuotannossa

16.11.2020 08:00Uutiset » Tuotteet ja palvelut
Teknologiayritys Robert Bosch käyttää Ultimakerin tulostimia eri puolilla maailmaa prototyyppien, työkalujen, muottien ja kiinnittimien valmistamiseen. Kuva: Ultimaker.

Teollinen 3D-tulostus yleistyy ja kiinnostaa koneita sekä laitteita valmistavia yrityksiä. VTT:n tutkimuksen mukaan erityisesti ollaan kiinnostuneita varaosien digitalisoinnista ja tulostamisesta, sillä huoltopalvelut muodostavat merkittävän osan yritysten liiketoiminnasta, ja toisaalta varaosiin sitoutuu paljon pääomaa.

Varaosien digitalisointi on VTT:n tiedotteen mukaan askel kohti kestävämpää liiketoimintaa ja pienempää hiilijalanjälkeä. Samalla syntyy kustannussäästöjä ja varaosien saatavuus paranee ja nopeutuu. VTT ja Aalto-yliopisto ovat tehneet huippututkimusta varaosien digitalisoinnin ja 3D-tulostuksen edistämiseksi jo viiden vuoden ajan.

– Olemme ratkoneet digitaalisten varaosien käyttöönottoon liittyviä ongelmia sekä kehittäneet erilaisia työkaluja ja toimintamalleja yhteistyössä kahteen laajaan tutkimushankkeeseen osallistuneiden yritysten kanssa. Monet yritykset ovat jo kokeilleet varaosien 3D-tulostamista onnistuneesti. Seuraavassa vaiheessa on tavoitteena digitaalisten varaosien laajamittaisempi käyttöönotto, erikoistutkija Sini Metsä-Kortelainen VTT:ltä kertoo.

VTT:n ja Aallon johtama Uutta liiketoimintaa digitaalisista varaosista -hanke on erinomainen esimerkki suomalaisesta tutkimuksesta 3D-tulostuksen saralla, sanoo Etteplanin 3D-tulostuksesta vastaava osastopäällikkö Tero Hämeenaho.

– Yrityksillä on valtavat mahdollisuudet kasvattaa ja parantaa huoltoliiketoimintaansa 3D-tulostuksella. Tutkimushankkeen avulla on tunnistettu uusia keinoja hyödyntää materiaalia lisäävää valmistusta teollisuudessa, toteaa Hämeenaho.

Tulostaminen palveluna kiinnostaa

3D-tulostaminen palveluna yrityksille kiinnostaa myös paino- ja tulostusalan yrityksiä. PostNord on hankkinut HP:n 3D-tulostimen, joka on asennettu yhteen PostNordin terminaaleista. Se on yksi osa PostNordin laajentumista 3D-tulostamisen puolelle Pohjoismaissa.

PostNordin uusi 3D-tulostuspalvelu voi auttaa yrityksiä vähentämään varastotilojaan ja välttämään ylituotantoa, sillä 3D-tulostamalla tuotteita voi valmistaa joustavasti ja nopeasti kysynnän mukaan. HP:n Jet Fusion 4200 -sarjan tulostimella voi valmistaa esimerkiksi tuotannosta poistuneita varaosia.

3D-tulostusta tarjoaa myös Grano, joka yhdisti Grano3D-yksikön Maker3D:n kanssa. Grano markkinoi alan suunnittelupalveluja sekä tuotantoa mm. 3DSystemsin valmistamalla ProX SLS 500 -järjestelmällä, jonka valmistusteho ja tarkkuus ovat huippuluokkaa. Grano on myös mukana monissa merkittävissä tuotekehitysprojekteissa, kuten UPM:n uuden 3D-komposiittimateriaalin kehitystyössä.

UPM on kehittänyt komposiittimateriaalin 3D-tulostukseen. Kuva: UPM.
Share: