Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Päästökompensaatiomarkkinoita esitetään Suomeenkin

6.10.2021 08:00Uutiset » Toimiala
Turku Energian Valopilkku on PunaMustan painama hiilineutraali painotuote. Lehdessä käytetään asiasta kertovaa merkkiä. Kuva: Turku Energia.

PunaMusta Media on mukana vetoomuksessa, jossa toivotaan ripeitä toimia kotimaisille kompensaatiomarkkinoille. Vetoomuksen mukaan Suomeen tarvitaan aidon ilmastovaikutuksen varmistavat päästökompensaatiomarkkinat. Kompensaatioiden tarve on lisääntynyt,eikä kysyntään tällä hetkellä voida vastata suomalaisilla hankkeilla.

Merkittävin ongelma kotimaisissa kompensaatiomarkkinoissa on vetoomuksen mukaan niin sanottu kaksoislaskenta, jossa kompensaatiohankkeissa saavutettu päästövähennys lasketaan myös osaksi kansallisia ilmastotavoitteita.

Finnwatch on lähettänyt 13.9.2021 ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vetoomuksen, jonka ovat allekirjoittaneet PunaMusta Media Oyj -konserni sekä 26 muuta toimijaa.

Kompensaatioiden tarve on lisääntynyt voimakkaasti yritysten aiempaa kattavampien ja kireämpien ilmastotavoitteiden myötä. Vetoomuksessa valitetaan, että jatkuvasti kasvavaan kysyntään ei tällä hetkellä voida juuri lainkaan vastata suomalaisilla hankkeilla. Tämä johtuu siitä, että yhteisten pelisääntöjen puuttuessa alan käytännöt vaihtelevat suuresti, eivätkä laadukkaan kompensaation kriteerit aina täyty.

Vetoomuksessa ovat mukana mm. Finnair, Luonto-Liitto, Lähi-Tapiola, Rovio ja SOK. Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, joka kertoo edistävänsä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa.

PunaMustan mukanaolo tässä vetoomuksessa liittyy siihen, että PunaMusta tarjoaa hiilineutraalia painotuotetta, jossa kompensaatio tehdään Gold Standard -sertifioitujen ilmastoprojektien kautta. Muutkin painotalot ovat lähteneet tarjoamaan hiilineutraalia painotyötä toisenlaisen kompensaation pohjalta. Markprint tarjoaa hiilineutraalia painotuotetta, joka kompensoidaan Climater Partner -organisaation kautta. Granon hiilineutraalit tuotteet kompensoidaan Reforestin kautta.

Reino Lantto

Share: