Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Uudet koronamääräykset johtivat peruutussumaan

13.8.2021 10:44Uutiset » Tapahtumat
Venenäyttelyn liput eivät liehu tänä vuonna Lauttasaaressa. Kuva: Finnboat.

Uudet viranomaispäätökset ovat aiheuttaneet viime hetken peruutussuman messuihin ja kulttuuritilaisuuksiin pääkaupunkiseudulla. Messukeskus siirtää elo-syyskuulle suunnitellut Kongressimessut ja Habitaren ensi vuoteen. Helsingin juhlaviikkojen esitykset peruuntuvat pääosin.

Peruutuksista aiheutuu merkittäviä tappioita tapahtumien järjestäjille ja näytteilleasettajille. Tapahtumat ovat tärkeä asiakasryhmä painoalalle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 12.8.2021 tehnyt päätöksen, jonka myötä kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja asiakastilojen käyttöä rajoitetaan Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kuntien alueilla 20.8.2021 alkaen. Päätös on voimassa 12.9.2021 saakka.

Päätöksen myötä voidaan Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla järjestää ulkotiloissa vain yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu alueellisesti rajatuissa tiloissa enintään 50 henkilöä. Miten tämä vaikuttaa urheilutilaisuuksiin on vielä hämärän peitossa. HJK tiedotti jo eilen, että lipunmyynti europeleihin ja Stadin Derbyyn keskeytetään.

Venenäyttely peruttiin viime hetkellä

Uudet määräykset ovat johtaneet mm. siihen, että Finnboat joutuu perumaan Helsingin Uivan venenäyttelyn, joka oli tarkoitus järjestää Lauttasaaressa 19.–22.8.2021.

– Tämän viranomaisten tekemän viime hetken päätöksen myötä on Helsingin Uiva venenäyttely 2021 mahdoton toteuttaa. Meillä on selkeä näkemys, miten ulkotiloissa voidaan rauhallinen messutapahtuma toteuttaa koronaturvallisesti siten, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti, joka tartuntatautilain määritelmän mukaan tarkoittaa ulkotiloissa fyysistä kontaktia. Tämän Finnboat myös kommunikoi päättäville viranomaisille, mutta viranomaisten ymmärrys eri tapahtumien erityispiirteistä ei näytä olevan riittävä ja heijastelee festivaalikesän aiheuttamia tartuntaketjuja, kertoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Habitare siirtyy syyskuuhun 2022

Vaikeita päätöksiä on joutunut tekemään myös Messukeskus. Jo aiemmin Kongressimessut siirrettiin ensi vuoteen ja nyt syksyn ensimmäinen suuri yleisötapahtuma Habitare peruuntuu. Syyskuulle valmisteltu sisustus-, design- ja huonekalutapahtuma Habitare siirtyy toteutettavaksi vuoden kuluttua syksyllä. Uusi ajankohta on 7.-11.9.2022.

– Habitare siirtyy viranomaismääräysten ja lähiviikoiksi asetettujen kokoontumisrajoitusten vuoksi. Messukeskuksen omat turvallisuusjärjestelyt ovat kunnossa. Olemme varautunut messusyksyyn ja isoihinkin yleisötapahtumiin järein turvallisuustoimin. Laajoihin halleihin on suunniteltu riittävät turvavälit ja leveät käytävät. Habitaresta oli tulossa laadullisesti erittäin korkeatasoinen tapahtuma, mutta viranomaismääräyksille emme voi mitään, sanoo Habitaresta vastaava Business Manager Tanja Pasila.

Juhlaviikot perui esityksiä

Helsingin Juhlaviikot katsoo, että Huvilan, Musiikkitalon ja Merikaapelihallin konsertteja ja tanssiesityksiä ei voida järjestää uusien määräysten astuttua voimaan. Näin ollen Juhlaviikot peruu kaikki ohjelman esitykset 20.8. alkaen.

– Olemme erittäin pahoillamme huolella suunniteltujen tapahtumien peruuntumisesta niin festivaalin kuin taiteilijoiden ja yleisönkin puolesta. Yleisön eriyttämisvaatimuksen osalta Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös poikkeaa olennaisesti niin ikään leviämisvaiheessa olevien Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen linjauksista, joissa edellytetään ainoastaan turvavälien noudattamista. Yleisön eriyttämistä lohkoihin ei mainita tartuntatautilaissa minkään pandemiavaiheen toimenpiteenä, sanoo Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Myös graafisen ja visuaalisen viestinnän oma avoimien ovien tapahtuma Demopäivät siirtyy eteenpäin.

Reino Lantto

Share: