Satoja neliömetrejä tulosteita Ostia-näyttelyyn

25.11.2020 17:18Uutiset » Tapahtumat
Erilaisia tulostettuja pintoja Ostia-näyttelystä löytyy monta sataa, eikä niiden koossa ole säästelty. Kuva: Grano.

Tampereen Museokeskus Vapriikin Ostia, portti Roomaan-näyttely on myös suurkuvatulostuksen juhlaa. Grano auttoi Vapriikkia näyttelyn rakentamisessa ja toteutti sekä asensi näyttelyyn satoja neliömetrejä vaativia tulostettuja pintoja.

Ostia -näyttelyssä museovieraat pääsevät kulkemaan antiikin Rooman satamakaupungin, Ostian, kaduille ja kujille sekä kurkistamaan aitiopaikalta tämän muinaisen kaupungin miljööseen ja sen asukkaiden vilkkaaseen elämään.

Grano toimi yhteistyössä Museokeskus Vapriikin kanssa näyttelyn rakentamisessa ja tulosti sekä asensi näyttelyyn satoja neliömetrejä erilaisia tulosteita: lattiamattoja, erikokoisia ja erimuotoisia levyjä, tapetteja ynnä muita upeaan näyttelyyn tarvittavia pintoja.

– Kyseessä on suuritöisin näyttely, jonka Museokeskus Vapriikki on koskaan toteuttanut. Näyttelyn rakennuksen taustalla on 4–5 vuoden projekti yhdessä usean yliopiston, Suomen Rooman-instituutin sekä italialaisen Parco Archeologico di Ostia Antican museon kanssa. Voi sanoa, että näyttely on myös yksi oman urani huippukohdista, taustoittaa näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto Museokeskus Vapriikista.

Grano on tehnyt yhteistyötä Museokeskus Vapriikin kanssa jo vuosia ja auttanut heitä usean eri näyttelyn rakentamisessa. Ostia-näyttely on ollut myös Granolle suuritöisin Museokeskus Vapriikille toteutetuista projekteista. Lisäksi se oli laadullisesti hyvin vaativa.

Tuotannossa rikottiin raja-aitoja

– Kumppanina näyttelyn näkyvimmissä osissa oleminen tuo meille paljon laadullista vastuuta. Erilaisissa kulttuurihistoriallisissa esineissä, taideteoksissa ja niihin liittyvissä kuva-aineistoissa tulosteiden tulee näyttää originaaleilta niin hyvin kuin se on mahdollista. Se vaatii paitsi laajaa asiantuntemusta muun muassa värien hallinnasta myös paljon testausta, kertoo Granon vastuuhenkilönä Ostia-projektissa toiminut asiakasvastaava Tapio Isoviita.

– Olemme rikkoneet suurkuvatuotannon raja-aitoja monin tavoin ja valmistaneet sekä yhdistäneet Ostia-näyttelyssä myös meille uusia tulostusmateriaaleja. Tulostimme ja asensimme näyttelyyn esimerkiksi kaarevan, levyistä tehdyn tähtitaivaan sekä satoja neliömetrejä aidon näköisiä kivilattioita ja teitä. Huomioon piti ottaa myös kestävyys. Tulostettujen lattiapintojen pitää kestää jopa sadantuhannen näyttelyvieraan askeleet, Isoviita jatkaa.

Museokeskus Vapriikin palkkaaman graafikon apuna aineistojen valmisteluissa toimi Granon Premedia. Monien erilaisten kivipintojen lisäksi näyttelyyn on tulostettu lukuisia Ostiaa ja sen elämää kuvaavia seinämaalauksia sekä esineistä kertovia opaskylttejä.

Share: