Onnistunut Graali

11.3.2008 14:07Uutiset » Tapahtumat

Graafisen alan insinööripäivä eli Graali järjestettiin tänään jo 30. kerran. Espoon Hanasaaressa oli äänessä hyvin erilaisia esiintyjiä. Esille nousivat graafisen alan ympäristöasioista hyvin puhunut Pentti Viluksela sekä uusista työnkulkuteknologioista, kuten Adobe PDF Print Engine ja web-to-print, puhunut kuvassa oleva John Davies (FFEI/Fujifilm). Mauri Reinilä puolestaan valaisi yrityksensä Solver Palveluiden muutosta painotalosta ratkaisujen tuottajaksi. Myös JDF ja työhön sitoutuminen olivat päivän puheenaiheina.

Päivän parhaasta annista vastasi viimeisenä järjestetty paneelikeskustelu, johon osallistuivat Timo Ketonen (Hansaprint), Jukka Kilpeläinen (StoraEnso), Juha Blomster (Talentum) ja Hanna-Kaisa Ellonen (L:rannan tekn. yo). Seuraavassa muutamia paneelin synnyttämiä kommentteja:

– Meidän neljästä suurimmasta lehdestä vain yhden levikki on pienentynyt. Emme näe nettiä uhkana, vaan se on uusi ja hiukan erilainen media muiden joukossa. (Blomster)
– Se, että paperi- ja metsäteollisuutta syytetään huonosta ympäristöasioiden hoidosta, on vääryys. Syyte on seurausta mediasodan häviämisestä, myös standardointi on alalla hoidettu sekavasti. Esimerkiksi Suomessa metsien hoito ja paperinkierrätys on ensiluokkaista. Ja ei se sähkö tietotekniikkaankaan ihan tyhjästä synny. (Kilpeläinen)
– Asiakkuuksien ehdoilla mennään, jolloin täytyy pystyä yrityksenä muuttumaan. Esimerkiksi alle puolet meidän liikevaihdosta tulee enää volyymipainamisesta. Selvästi luotettavin lähde edelleen on kuitenkin painettu sana, kun netti synnyttää jopa hiukan epäterveitä ilmiöitä. (Ketonen)
– Painettua lehteä ei voi tehdä liian pienille kohderyhmille. Esimerkiksi painetun vauvalehden pitää tuottaakseen sisältää materiaalia monen ikäisten lasten vanhemmille, kun taas lehden nettisivujen keskustelupalstalla tai vastaavassa on hyvä jatkaa keskustelua kohdennetuissa ryhmissä, kuten odottavat äidit, lasten sairaudet tai 2-3 vuotiaat lapset. Netti antaa siis lehden lukijoille lisävälineen jatkaa keskustelua ja yhteisöllistyä. (Ellonen)

Jarkko Hakola

Lisätietoja www.graafinenkerho.fi.

Share: