Kirjamessut siirtyvät ensi vuoteen

20.8.2020 18:56Uutiset » Tapahtumat
Helsingin Kirjamessut siirtyvät fyysisenä tapahtumana ensi vuoteen, mutta syksyllä järjestetään virtuaaliset Kirjamessut verkossa. Kuva: Messukeskus.

Helsingin Kirjamessut siirtyvät koronatilanteen vuoksi vuodella eteenpäin. Messukeskus on tiedotteen mukaan varautunut syksyn tapahtumissaan laajoihin erikoistoimiin, mutta ne muuttaisivat ja rajoittaisivat Helsingin Kirjamessuja liian paljon. Myös Turun Kirjamessut ovat siirtymässä ensi vuoteen.

Messukeskus teki päätöksen yhdessä kirja-alan toimijoiden sekä kirjamessujen toimeksiantajien Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa Helsingin Kirjamessujen kehitysryhmässä torstaina 20.8. Koronatilannetta on seurattu tarkasti keväästä alkaen. Kaikki kehitysryhmässä olivat yksimielisiä siitä, että Helsingin Kirjamessut on nyt syytä siirtää ensi vuoteen.

Toimialan edustajat johtaja Sakari Laiho Suomen Kustannusyhdistyksestä ja toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta kertovat Helsingin Kirjamessujen olevan tärkeä tapahtuma kirja-alalle, mutta myös paljon resursseja vaativa. Tilanne näyttää siltä, että kirjamessujen vahvuudet, suuri kävijämäärä ja tiivis tunnelma, ikään kuin kääntyvät sitä vastaan. Nyt halutaan pitää huolta asiakkaista, kirjailijoista ja henkilökunnasta.

– Olemme pahoillamme siitä, että joudumme siirtämään syksyn odotetuimman kirja-alan tapahtuman. Tänä syksynä meidän piti viettää Helsingin Kirjamessujen 20-vuotisjuhlia, mutta nyt siirrämme nämä juhlat ensi vuoteen ja silloin juhlaan on todella syytä poikkeuksellisen vuoden jälkeen, kertoo tapahtumasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila Messukeskuksesta.

– Haluamme tänä vuonna tarjota kirjavuodelle 2020, kirjailijoille ja lukijoille foorumin, jossa tuodaan esille uutuuskirjoja ja ajankohtaisia keskusteluja. Upea kirjavuosi esittäytyy tänä vuonna ainutlaatuisilla verkkomessuilla. Suunnittelemme niitä parhaillaan ja mietimme erilaisia toteutuksia. Poikkeuksellinen vuosi mahdollistaa uusia avauksia. Uskon, että verkkomessut tulevat tukemaan myös ensi vuoden Helsingin Kirjamessujen kaupallisuutta ja valtakunnallisuutta, Pasila sanoo.

Turun Kirjamessujen pitkä 30-vuotinen perinne katkeaa sekin tänä syksynä. Tapahtuman oli tarkoitus toteutua tuttuun tapaan Turun Messukeskuksessa lokakuun alussa. Koronapandemian aiheuttamien monimuotoisten vaikutusten vuoksi tapahtuma joudutaan nyt siirtämään tulevaisuuteen.

– Selvitämme mahdollisimman nopeasti näytteilleasettajien kannan tapahtuman ajankohtaan, sillä tiedämme, että messut on merkityksellinen ja monella tavalla menestyksekäs näyttämö paitsi kirjailijoille myös messukävijöille ja näytteilleasettajille, Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Marja Pekkanen toteaa.

Share: