Ekotehokkuus oli pakkaussuunnittelukilvan tavoitteena

2.12.2008 14:13Uutiset » Tapahtumat

Stora Enso ja Taideteollinen korkeakoulu ovat julkistaneet opiskelijoiden kansainvälisen pakkaussuunnittelukilpailun voittajat. Elintarvikepakkauksiin keskittyvässä Food Packaging Design Awards -kilpailussa haettiin tällä kertaa innovaatioita, jotka parantavat pakkausten ekotehokkuutta. Kilpailutyöt osoittavat, että hyvin monenlaisille elintarvikkeille voidaan löytää entistä ympäristö-ystävällisempiä pakkaustyyppejä – niin lihatuotteille, kastikkeille, nesteille kuin valmisaterioille.

Kolmentuhannen euron ykköspalkinnon sai Muotoiluinstituutin opiskelija Hanna Päivinen kaksiosaisella vuokapakkauksella (kuvassa). Taiteltu vuoka ja kansi ovat kartonkia ja jakautuvat rei’ityksen avulla kolmionmuotoisiin osiin, joiden sisällön voi käyttää eri aikaan.

– Hukkaan heitetty ruoka kuormittaa valtavasti ympäristöä. Pakkaus vähentää hävikkiä ja ympäristön kuormitusta, koska toisen puolen voi käyttää ensin ja toinen puoli säilyy tiiviinä. Tämä sopii pienille kotitalouksille. Vuoka sopii myös erittäin monille elintarvikkeille kuten leikkeleille ja valmisaterioille, joten kyseessä on hieno aluevaltaus kartongille pakkausmateriaalina, toteaa kilpailun tuomaristo. Vuokapakkauksen materiaaliksi sopii muun muassa Stora Enson Trayforma-kartonki.

Marika Luoto ja Thomas Åkerfelt palkittiin tuhannenviidensadan euron kakkospalkinnolla. Tuomaristo näki heidän kilpailutyössään huomattavaa markkinapotentiaalia esimerkiksi kastikkeiden ja muiden steriiliä pakkausta vaativien elintarvikkeiden pakkaamisessa. Kartonkitölkin esteettinen pyöreä muoto luo mielikuvan korkealaatuisesta, jopa luksustuotteesta. Valmistusmateriaaliksi sopii Stora Enson Natura-nestepakkauskartonki ja helposti litistettävä pakkaus sopii hyvin kierrätykseen.

Saana Hellsten ja Elina Ahonen palkittiin tuhannella eurolla kolmannesta sijasta, joka heltisi eineksille tai noutoruualle sopivalla kotelolla, jonka avaamiseen ja sulkemiseen oli kiinnitetty enemmän huomioita kuin tavallisesti. Kaikki palkitut opiskelevat Lahden Muotoiluinstituutissa. Lisäksi tuomaristo antoi kunniamaininnan Juho-Pekka Virtaselle ja Matti Pärssiselle Taideteollisesta korkeakoulusta.

Pienempi hiilijalanjälki

Palkittuja töitä yhdistää kartongin käyttö pakkauksissa, jotka on tavallisesti tehty muovista, lasista tai alumiinista. Uusiutumattomien materiaalien korvaaminen kartongilla pienentää ympäristövaikutuksia ja etenkin hiilijalanjälkeä.

– Kilpailun anti oli todella monipuolinen ja korkeatasoinen. Etenkin palkitut työt yhdistivät nerokkaasti kilpailun teeman, tuotannon vaatimukset, materiaalin ominaisuudet ja laajat sovellusmahdollisuudet. Parhaat työt edustavat strategista suunnittelua, jolla voidaan saada suurta volyymihyötyä ja kasvattaa brändiarvoa, sanoo tuomariston puheenjohtaja, professori Tapio Vapaasalo.

Kilpailu rohkaisee johtavien designkoulujen opiskelijoita kehittämään uusia ratkaisuja kartonkimateriaalin käytölle elintarvikepakkauksissa, jolloin voidaan saavuttaa pysyviä hyötyjä niin ekologian kuin tuotannon ja jakelun piirissä ja vastata näin tulevaisuuden haasteisiin.

– Ekotehokkuutta parantaa uusiutuvan raaka-aineen käyttö sovelluksissa, joissa on perinteisesti käytetty uusiutumattomia luonnonvaroja. Tässä voimme tehdä työtä ilmaston hyväksi yhdessä suunnittelijoiden, pakkausteollisuuden ja kuluttajakaupan kanssa, sanoo kuluttajapakkauskartongin ympäristökysymyksistä vastaava johtaja Päivi Harju-Eloranta Stora Ensolta.

Palkintojen osuminen yhteen kouluun kilpailun monien osanottajamaiden ja -koulujen joukossa kertoo, että pitkäjänteinen koulutus, opiskelun näkemyksellisyys ja opiskelijoiden persoonallisuudelle annettu tila tuottavat innostuneita ratkaisuja.

– Tämä asettaa houkuttelevan haasteen muille kouluille, joissa pakkaus-suunnittelu ei ehkä ole tutkinto-ohjelmassa aivan yhtä keskeisessä asemassa, Tapio Vapaasalo toteaa.

Tulokset ja tuomariston kommentit: www.storaenso.com/fopda
Lisää kilpailutöitä ja tietoa: www.storaenso.com/food

Share: