Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Juomapakkauksiin kallis uudelleenkäyttövaatimus

20.3.2024 08:32Uutiset » Pakkaukset
Suomessa pantillisten muovipullojen kierrätysaste on korkea 90 prosenttia. Kuva: Panimoliitto.

EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus tuo merkittäviä muutoksia juomapakkausten kierrätykseen, kun asetukseen ei ole tulossa alan toivomia poikkeuksia. Asetuksen mukaan juomista vähintään 10 prosenttia tulee olla uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa pantilliset juomapakkaukset kiertävät nyt raaka-aineena, eivät uudelleenkäytettävinä pakkauksina.

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (PPWR) neuvottelutuloksen 19.3. Neuvottelutulos vaatii vielä virallisen hyväksynnän parlamentilta, neuvostolta ja komissiolta.

Asetuksen mukaan juomista vähintään 10 prosenttia tulee olla uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä. Vaatimus ei koske viinejä, väkeviä alkoholijuomia eikä herkästi pilaantuvia tuotteita kuten maitoa.

Panimoala toivoi poikkeusta uudelleenkäyttövelvoitteesta, mikäli juomapakkausten kierrätysaste on yli 90 prosenttia, kuten Suomessa tällä hetkellä kaikissa pantillisissa juomapakkauksissa on. Euroopan parlamentti olisi suonut poikkeuksen uudelleentäytöstä jokaisen pakkaustyypin kierrätysasteen perusteella, mutta trilogi-neuvottelussa parlamentin kantaa ei huomioitu.

– On kohtuutonta, että huippuunsa hiottua juomapakkausten palautusjärjestelmää joudutaan muokkaamaan sen vuoksi, että muiden materiaalien kierrätysaste on matala. Saadaksemme poikkeuksen tavoitteista olemme täysin muiden pakkausalojen armoilla, vaikka itse saavutamme kaikki vaaditut kierrätysasteet. Jos tähän ei saada muutosta, tulisi asetus palauttaa uudelleen valmisteluun seuraavalle parlamentille, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Array
Share: