Nerokas ohjelmisto suurkuvien tuotantoon

24.11.2009 01:00Uutiset » Ohjelmistot

Tuotannon läpimenoajan mittarina ei voida nykyisin pitää pelkästään tulostimen mekaanista nopeutta, vaan katseet ovat siirtyneet jälkikäsittelyvaiheen ja nyt myös PrePress‐työvaiheen tehostamiseen. Jälleenmyyjä Seri-Decon mukaan markkinoiden ensimmäinen suurkuvatulostamiseen räätälöity työnkulkuohjelma ONYX PrepEdge Pro helpottaa tulostettavan aineiston tarkastusta, korjaamista ja jälkikäsittelymerkintöjen lisäämistä ennen tuotantoa.

Valmistajan eli Onyxin mukaan erikoistyökaluja sisältävä PrepEdge Pro -työnkulkuohjelma ja PDF‐editori vähentää hukkamateriaalien määrää 15 % ja nopeuttaa suurkuvatuotantoa jopa 40 % perinteiseen toimintaan verrattuna.

– Loppuasiakkaan tulostusvalmiit PDF ‐tiedostot joudutaan lähes poikkeuksetta käsittelemään ennen tuotantoa, esimerkiksi leikkuutiedon lisäämiseksi ja loppukorjausten vuoksi, kertoo Juha Tarvainen Seri‐Decosta.

Korvaa monta erillistä ohjelmistoa

Aineiston avaamiseen käytetään CorelDraw, Freehand tai Illustrator ‐vektoriohjelmia sekä hankalissa tilanteissa jopa Photoshop ‐kuvankäsittelyohjelmaa. Ohjelmien käytössä on Tarvaisen mukaan rajoitteensa ja toiminnot ovat paikoin tulostajalle monimutkaisia, mikä kasvattaa virheellisten tulosteiden määrää ja tuotannon tehottomuutta.

Tyypillisiä tulostusvirheitä kohdataan tulostettaessa pehmennettyjä varjoja (drop shadow) ja läpinäkyviä (transparency flattening) elementtejä. ONYX PrepEdge Pro korvaa perinteiset vektoriohjelmat kehittyneemmillä toiminnoilla aineiston tarkastamiseksi ja tarvittavien muutosten toteuttamiseksi. Tarvaisen mukaan ongelma ei kuitenkaan johdu aina perinteisten ohjelmien puutteellisuudesta.

– Graafikot suunnittelevat aineiston näytön ja pöytäprintterin avulla visuaalisesti kokonaisuudeksi. Samalla unohtuu tosiasiaa, etteivät tehosteet toimi sellaisenaan tulostamisessa tai painamisessa, analysoi Tarvainen.

Uudella ohjelmalla voidaan tuottaa myös monimutkaisempia panelointeja, kuten grafiikan pilkkominen 3D-yliteippauksia tai vaativia julkisivuteippauksia varten sopiviksi tulosteliuskoiksi, lähes 80 % nopeammin kuin itse tulostimen ripissä. ONYX PrepEdge lukee myös täysin oikein RGB ‐valokuvien ja CMYK ‐vektorilogojen väriasetukset samassa, avatussa tiedostossa.

Template-työpohjien tallentaminen (paikanvarauksissa ja paneloinneissa) nopeuttaa erityisesti vaihtuvien kampanjatulosteiden toteuttamista. ONYX PrepEdgellä voidaan tallentaa myymäläkohtaiset mitat ja oikeat asetukset helposti saataville sekä lopuksi tulostaa havainnollistavat asennusohjeet.

Myös kevyempi versio

– Tämä edistyksellinen työnkulkuohjelma sopii valtaosalle Suomen tulostustaloista, sillä ONYX PrepEdge PRO on saanut rinnalleen myös kevyemmän, yhden käyttäjän ONYX PrepEdge ‐ohjelmaversion. Laajempien tuotantokapasiteettien hallintaan ja erityisesti paino‐ ja pakkausteollisuuden käyttöön suosittelen kuitenkin ohjelmistovalikoimastamme järeämpiä työnkulkuohjelmia niiden omine erikoissovelluksineen, havainnollistaa Tarvainen.

Kolmen vuosikymmenen ajan graafisia laitteita ja tarvikkeita maahantuonut Seri‐Deco Oy toimii ONYX-ohjelmistoratkaisujen sertifioituna jälleenmyyjänä ja kouluttajana, www.seri‐deco.fi.

Share: