Adobelta Photoshop Lightroom 2

4.8.2008 10:42Uutiset » Ohjelmistot

Adobe Systems julkaisi Adobe® Photoshop® Lightroom® 2 -ohjelmiston. Laaja ohjelmiston päivitys yksinkertaistaa digitaalivalokuvauksen työnkulkua.

Uudistusten, kuten tuplamonitorituen, kehittyneemmän paikallisen kuvankäsittelyn ja parempien hakuominaisuuksien ansiosta Lightroom on monipuolinen apuväline kuvauksesta tuotantoon. Ohjelmisto on Adoben ensimmäinen, joka tukee 64-bittisiä Mac OS X 10.5 Mac -koneita, joissa on Intelin prosessori ja 64-bittinen Microsoft Windows Vista -käyttöjärjestelmä. Ohjelmiston muistin suorituskykyä on myös parannettu, joten sillä pystyy helposti käsittelemään suuriakin kuvia.

”Saimme valokuvaajilta eri puolilta maailmaa arvokasta palautetta ohjelmiston beta-versiosta, minkä ansiosta pystyimme tuomaan markkinoille paremman tuotteen”, kertoo Lightroomin ja Camera Rawn tuotepäällikkö Tom Hagerty. ”Heidän toiveensa auttoivat meitä kehittämään hyödyllisiä ominaisuuksia, joiden avulla asiakkaamme voivat nopeasti muokata, parannella ja esittää korkeatasoisia valokuvia.”

Fiksummin, nopeammin, tarkemmin

Uudistunut kirjasto-moduuli helpottaa ja nopeuttaa valokuvien työstämistä. Kuvia voidaan järjestellä visuaalisesti eri kiintolevyasemien välillä. Hakujärjestelmän avulla tarvittavat kuvat löytyvät nopeasti. Ehdotetut hakusanat -ominaisuus auttaa valokuvaajia hakusanojen määrittelyssä. Tuplamonitorituki mahdollistaa kuvien joustavan editoinnin ja järjestelyn.

Kehitä-moduulin uusi paikallinen hienosäätötoiminto auttaa kuvaajia käsittelemään vain tietyn kuvan osan värejä, valotusaikaa ja sävyasteikkoa. Asteittainen suodatin -työkalu mahdollistaa suurempien alueiden editoinnin käyttämällä asteittain vähenevää tai lisääntyvää valotusaikaa, kirkkautta ja värikylläisyyttä yksittäin tai millä tahansa yhdistelmällä. Lightroom 2 auttaa kuvaajaa myös tulostamaan kuvat tehokkaasti. Erikokoiset kuvat voidaan järjestää nopeasti yhdelle tai usealle sivulle joustavilla ja räätälöitävillä pohjilla, jolloin paperin pinta-ala ja muste saadaan käytettyä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Älykkäät algoritmit määrittävät automaattisesti optimaalisen näytön tai tulosteen tarkkuuden tuottaen terävät kuvat nopeammin. Ohjelmistoa voidaan täydentää Web-, Export- ja Metadata Software Development -paketeilla Adobe Developer Connection -verkkosivustolla osoitteessa http://www.adobe.com/devnet.

Uutta teknologiaa

Uuden teknologian ansiosta valokuvaajat pääsevät helpommin käsiksi kameran profiileihin. Yllätysten minimoimiseksi Adobella on tarjolla oletusprofiileja, jotka jäljittelevät sitä visuaalista ilmettä, jonka kukin valokuvaaja on tottunut näkemään linssinsä läpi. Tietysti myös omien profiilien luominen on mahdollista. Kameraprofiilit ovat ladattavissa Adobe Labsista (http://labs.adobe.com) käytettäväksi yhdessä Lightroom 2:n ja Camera Raw 4.5:n kanssa.

Kytkentävalmis Camera Raw 4.5 ja DNG-muunnin ovat myös saatavana Adobe.comista, ja ne tukevat yli 190:tä kameramallia Olympus E 420 ja E 520 mukaan lukien.

”Yksi Lightroomin suosion syistä ammattivalokuvaajien keskuudessa on, että sen kehittämisessä on kuunneltu käyttäjiä”, sanoo Scott Kelby, joka johtaa Photoshop-ammattilaisten järjestöä. ”Adobe todellakin kuuntelee, minkälaisia asioita ja haasteita tämän päivän kuvaajilla on. He ovatkin rakentaneet ratkaisun, joka ei vain vastaa valokuvaajien tarpeisiin, vaan tuntuu todellakin meitä varten tehdyltä. Ligthroom 2:een tehdyt parannukset yhdistettynä Photoshopiin mahdollistavat ammattimaisten kuvien tuottamisen nopeasti.”

Hinnat ja saatavuus

Adobe Photoshop Lightroom 2 on saatavana Adobe Storesta osoitteesta www.adobe.com/store englannin-, ranskan- ja saksankielisenä, myöhemmin myös japaninkielisenä. Ohjelmiston suositushinta uusille käyttäjille on noin 190 euroa (299 $) ja päivitykselle noin 63 euroa (99 $).

Share: