Adobe InDesign mullisti taittojen suunnittelun

4.9.2019 08:00Uutiset » Ohjelmistot
InDesign 1.0 julkaistiin 31.8.1999. Kuva: Adobe.

Elokuussa tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Adobe julkaisi taitto-ohjelmiensa lippulaivatuotteen, Adobe InDesignin. Vuonna 1999 julkaistun InDesignin innovatiiviset teksti- ja layout-ratkaisut ovat mullistaneet painettujen ja digitaalisten taittojen suunnittelun.

InDesign kehitettiin maailmaan työpöytäjulkaisemisen vallankumouksen aikana, jolloin henkilökohtainen tietojenkäsittely ja painotuotteiden julkaiseminen mahdollistuivat suurelle joukolle. Ensimmäistä kertaa yksilöt, yritykset ja organisaatiot pystyivät itse suunnittelemaan, taittamaan ja julkaisemaan melkein mitä sisältöä tahansa helposti.

InDesign mullisti painotuotteiden taittamisen ja vaikutti suuresti painotuotantoon. Ohjelmiston synty oli kuitenkin vaiherikas. InDesign 1.0 sai sekalaisen vastaanoton, jonka jälkeen Adobe lähti visioimaan ja kehittämään tuotetta uudelleen. InDesign 2.0 syntyi kovan paineen ja kilpailun alla, mutta valmistui kuitenkin ennätysajassa. Se oli myös ensimmäinen MacOSX-käyttöjärjestelmällä toimiva merkittävä taittotyökalu, joka toimi inspiraationa tulevien vuosikymmenten innovaatioille.

– Jos joku olisi sanonut minulle 20 vuotta sitten, että vaikutamme perusteellisesti kustannusalaan, en olisi uskonut häntä, sanoo Adoben perustajiin kuuluva John Warnock.

InDesign on nyt painettujen julkaisujen tuotannon kulmakivi ja siitä on tullut myös suosittu digitaalisen julkaisemisen väline. Jo 2010-luvun alussa julkaistun iPadin myötä InDesign kehitti joukon uusia, etenkin digitaalisia julkaisuja koskevia ominaisuuksia. Innovointi on jatkuvaa ja nyt ohjelma käyttää jo älykkäitä Adobe Sensei algoritmeja sisällön tuotannon tehostamiseksi.

Share: