Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Suurteho-inkkarit rantautuvat Suomeen

30.6.2022 13:53Uutiset » Laitteet
Canon VarioPrint iX on käytössä Granon painotehtaalla Vantaalla. Konetta operoi Jarmo Koskela. Kuva: Canon.

Peruspainotuotteiden valmistamiseen soveltuvat suurtehoiset inkjet-painokoneet ovat kasvattamassa rooliaan markkinoilla, nyt myös arkkiversioina. Ensimmäisiä tällaisia ”arkki-inkkareita” on otettu käyttöön Suomessakin. Grano on hankkinut Canonin VarioPrint iX -koneen ja Mailhouse Xeroxin Baltoro-koneen.

Inkjet eli mustesuihkutulostaminen on ollut kaupallisessa painamisessa käytössä jo parikymmentä vuotta, pääasiassa rullasyöttöisenä versiona. Viime vuosien aikana markkinoille on tullut uutta entistä kehittyneempää tekniikkaa, joka tarjoaa kilpailukykyisen vaihtoehdon offsetille suurissakin tuotantomäärissä, myös arkilta.

Nyt onkin saavutettu sellainen kuvan laadun, monipuolisuuden ja luotettavuuden taso, jolla voidaan haastaa perinteinen tekniikka entistä paremmin. Uudet suurtehokoneet asettuvat tuotantonopeudessa toonerilla toimivien digipainokoneiden ja offsetkoneiden välimaastoon.

Uuden sukupolven arkkimustesuihkukoneilla näyttää olevan eräitä yhteisiä ominaisuuksia. Niissä käytetään tehokkaita tulostuspäitä, jotka uusien vesipohjaisten pigmenttivärien kanssa tuottavat hyvin korkealaatuisen painojäljen, jonka resoluutio on yleensä 1200 x 1200 dpi. Koneiden käytettävissä oleva materiaalivalikoima on laaja, vähintään 60–300 grammapainon paperit. Papereita ei tarvitse erikseen käsitellä, normaalit offsetpaperit käyvät koneissa.

Grano hankki Canonin inkkarin

Canonin i300-sarjan B3-koon arkkitulosyimet ovat menestyneet markkinoilla hyvin. Niiden pohjalta on kehitetty uusi laitesarja VarioPrint iX, joka on myös ollut menestys. Siinä on entistä kehittyneempi paperin kuljetus, laadunvalvonta ja kuivatustekniikka. Koneella voi painaa 9 120 SRA3-koon arkkia tunnissa (320 A4/min) 60–350 grammapainon papereille. Tulostuspäät ovat Kyoceran piezo-tekniikkaa.

Suomessa VarioPrint iX -koneen on hankkinut ensimmäisten joukossa Grano. Kone on ollut käytössä Granon uudessa painotehtaassa Vantaalla jo neljä kuukautta. Baltian maissa on kolme Suomen Canonin toimittamaa konetta.

Myös Xerox on pääsemässä vauhtiin suurtehoisten inkjet-koneiden toimittamisessa Pohjoismaiden markkinoille. Ensimmäinen suomalainen asennus on Mailhousessa. Kyseessä on Xeroxin suuritehoisin inkjet-kone Baltoro HF, jolla voidaan painaa 300 A4-sivua minuutissa kaksipuoleisesti ja kolme miljoonaa sivua kuukaudessa. HF viittaa tekniikkaan, joka pitää sisällään mm. Xeroxin omat tulostuspäät ja High Fusion -musteet.

Materiaaleina käyvät normaalit painopaperit 60–300 gramman arkkipainolla ja resoluutio on 1200 x 1200 dpi.

Pohjoismaissa on nyt käytössä kaksi Baltoroa.

Kilpailua riittää markkinoilla

Canon ja Xerox eivät ole näillä laitemarkkinoilla yksin. Esimerkiksi Kyocera on tuonut markkinoille SRA3-koon nopean arkkitulostimen TASKalfa Pro 15000c:n. Siinäkin käytetään vesipohjaisia pigmenttivärejä laajalla paperivalikoimalla. Papereiden grammapaino voi olla 75–360. Nopeus on kuitenkin vain noin puolet Canonin ja Xeroxin koneiden nopeudesta, 150 A4-sivua minuutissa. Resoluutio on parhaimmillaan 600 x 1200 dpi.

Kyoceraa myy Pohjoismaissa ruotsalainen Visutech. Se on myynyt ensimmäiset kaksi laitetta Norjaan.

Muita haastajia tällä markkinalla ovat mm. Fujifilmin, Ricohin, Komorin, Konica Minoltan ja Landan laitteet.

Suurteho-inkjetistä kerrotaan lisää Print&Media-lehden 22.6. ilmestyneessä numerossa. Se on saatavilla myös digitaalisessa muodossa näköispainoksena.

Reino Lantto.

Xerox Baltoro HF painokone läpivalaistuna. Kuva: Xerox.
Share: