Etikettien omatoiminen tulostus lisääntyy

26.9.2018 09:17Uutiset » Laitteet

 

Cortexin Eino Veikkolainen esitteli Pakkauspäivillä värietikettitulostimia. Kuva: Reino Lantto.

Pienten tuotesarjojen lisääntyminen elintarviketeollisuudessa on lisännyt myös värietikettien omatoimista tulostamista. Markkinoilla on lisää laitevaihtoehtoja, joilla voidaan tehdä ja tulostaa lyhyitä sarjoja edullisesti.  Pienikokoiset rullaetikettitulostimet avaavat uusia mahdollisuuksia myös etikettejä tulostaville yrityksille.

Cortex esitteli uusia värietikettikirjoittimia KTA:n ja Cortexin yhteisillä Pakkauspäivillä Tuusulassa. Värietiketit ovat yksi osa Cortexin merkintäratkaisujen valikoimaa, joka painottuu teollisen merkinnän ratkaisuihin.

– Lyhyet tuotantosarjat ovat muuttaneet maailmaa. Omavaraisuus ja nopea reagointi markkinoiden muutoksiin ovat tuottajan etuja. Värietikettien omatoiminen tulostaminen kannattaa erityisesti silloin, kun erilaisia tuotteita ja niihin tarvittavia etikettejä on useita, mutta yhden tuotteen tuotantoerät eivät ole tuhansia, kertoi myyntipäällikkö Eino Veikkolainen Cortexilta.

Cortex on tuonut markkinoille mm. keskisuureen tulostustarpeeseen tarkoitetun Primera LX910e -värietikettikirjoittimen. Siinä voidaan käyttää sekä väriaine- että pigmenttivärejä. Väriainepohjaisella musteella saadaan loistavia, kirkkaita värejä ja pigmenttimusteella puolestaan vettä ja UV-valoa kestäviä etikettejä. Kone pystyy käsittelemään 19–210 millimetrin levyisiä tarroja ja tulostaa 101,6 mm x 76,2 mm etiketin 50 prosentin peitolla vain kolmessa sekunnissa.

– Tällaisen etiketin tulostuskustannus on vain noin 0,03 euroa. Etikettien teko on helppoa ja materiaalivalikoimaa löytyy erilaisiin tarpeisiin, Veikkolainen sanoi.

Cortexilla on myös järeämpiä ratkaisuja, jotka soveltuvat sekä omatoimiseen tulostamiseen että painotaloille. Astro M1C värietikettikirjoitin toimii Memjet-mustesuihkutekniikalla ja tulostaa 216 mm:n levyisiä tarroja jopa 18 metrin minuuttivauhdilla. Resoluutio on parhaimmillaan korkea 1600 x 1600 dpi:tä. Laitteessa on kelaajat ja leikkuri vakiona.

Memjet-tekniikka yleistyy

Pienikokoiset rullaetikettitulostimet sopivat omatarvetulostamisen lisäksi myös pienemmän painotalon palveluvalikoimaan uuden liiketoiminnan tuottajaksi. Memjet-tekniikan käyttö on yleistymässä tällaisissa tulostimissa.

Memjet-tekniikassa tulostuspää pysyy paikallaan ja vain materiaali liikkuu. Uusi VIPColor VP9000 -etikettitulostin käyttää tätä tekniikkaa, ja sen tulostusnopeus on parhaimmillaan 18 metriä minuutissa 1600 x 1600 dpi:n resoluutiolla. Tulostin voi toimia itsenäisesti tai liitettynä VP9000-FS -etikettileikkuriin. Tällä leikkurilla pystytään leikkaamaan stanssityökalulla analogisesti tai digitaalisesti.

VIPColor VP9000 -etikettitulostinta tuo maahan Kari Nevalainen Oy, joka edustaa myös tooneritekniikalla toimivia OKI:n värietikettitulostimia ja Epsonin tulostimia.

OKI:n uusilla etikettitulostimilla voi tiedotteen mukaan tulostaa ammattitasoisia etikettejä nelivärisenä (Pro1040) tai viisivärisenä (Pro1050). Etiketit kestävät kulutusta, UV-säteilyä ja kosteutta, jopa veteen upottamista. Ne soveltuvat myös kemianteollisuuden etikettitulostukseen.

Share: