Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Kaappaa kuvasta InDesignilla

22.12.2021Kirjoittaja: Juha Laamanen

Toiko Adoben päivitys jotain uutta Indesigniin? Juha Laamanen kertoo.

InDesignin CC2022-version päivitys on uusien ominaisuuksien suhteen kovin maltillinen. Liekö Adoben resurssit kuluneet Applen M1-prosessorituen kehittelyyn? Päivityksessä on kuitenkin tuotu mielenkiintoisella tavalla osia Adoben Capture-mobiiliapplikaatiosta InDesigniin. Uusi Object – Extract From Image -komento mahdollistaa kirjainmuotoilujen ja väriteemojen kaappaamisen kuvasta sekä kevyen vektoroinnin.

Etsi fontti kuvasta. Toisinaan on hyödyllistä saada kuvasta napattua esimerkiksi kyltissä tai logossa käytetty kirjasinmuotoilu muuhunkin käyttöön. Photoshopissa on ollut saman tyyppinen toiminto jo pitkään, samoin Adoben Capture-mobiiliapplikaatiossa. Komennolla Object- Extract from Image – Type saman voi nyt tehdä myös suoraan InDesigniin tuodusta kuvasta. Käyttöliittymässä asetetaan valintakahvat valittavan tekstin mukaan ja oikean reunan asetuksissa voit kirjoittaa mallitekstin. Painikkeella InDesign hakee fonttiehdokkaita Adobe Fonts-palvelusta.

Edit painikkeella kaapattua tekstimuotoilua voi jatkojalostaa esimerkiksi rivi- ja merkkivälin suhteen, tuunauksen jälkeen tekstimuotoilu tallennetaan CC-kirjastoon joko merkki- tai kappaletyylinä. 

Kirjainmuotoilun kaappaminen on näistä kenties kiinnostavin uusi toiminto.
Mielenkiintoista on mahdollisuus tallentaa samantien tekstityyli kirjastoon.

Vektorointia InDesignissa. Illustratorin Image Trace -toiminto on toki Adoben tuoteperheessä tähän paras työkalu, mutta jos se ei ole vaihtoehto niin ”kevyt versio” on nyt käytettävissä InDesignissa komennolla Object Extract from Image – Shapes. Avautuvassa ikkunassa on kevyet säädöt vektroinnin yksityiskohtien runsauden suhteen, sekä myös pyyhekumityökalu viimeistelyyn. Vektoroitu muoto tallennetaan CC-kirjastoon, josta sitä voi käyttää kaikissa CC-sovelluksissa.

Vektorimuodon kaappaus on kuin kevytversio Illustratorin Image Trace-toiminnosta.

Nappaa väriteema kuvasta. Työkalupaletissa oleva Color Theme -pipetti on ennallaan, mutta erillinen väriteema-paneeli on poistunut. Tilalle on tullut Extract Color Theme -toiminto. Toiminnolla voit poimia sijoitetusta kuvasta viisi väriä, teemaa voi muokata siirtämällä kuvan pisteitä. Lisäksi on valittavissa erilaisia ”tunnelmia”. Nämäkin teemat tallennetaan CC-kirjastoon. Etuna tässä vanhaan väriteemapipettiin verrattuna on tuo teeman muokkausmahdollisuus ennen tallennusta, varjopuolena puolestaan se, että värit ovat RGB-tilassa.

Väriteeman kaappaus on läheistä sukua vanhemmalle ID:n väriteematyökalulle. Kummassakin on hyvät puolensa, CMYK värejä kaivattaisiin tähän uuteen versioon.

Mikään näistä toiminnoista ei sinällään ole mullistava uutuus, mutta tarpeen tullen vähentävät tarvetta käydä muissa ohjelmissa.

 


 

Ohjelmistovinkkien kirjoittaja Juha Laamanen on Corellia Oy:n toimitusjohtaja. Corellia on Adoben auktorisoima virallinen koulutuskeskus Suomessa.

Tämä artikkeli on julkaistu Print&Media-lehdessä helmikuussa 2021, nro 7–8/2021. Print&Median koko arkisto on luettavissa Lehtiluukusta.

Share: