Adobe Super Resoluutio – Lisää kokoa kuviin

17.5.2021Kirjoittaja: Juha Laamanen

Adobe julkaisi hiljattain erittäin mielenkiintoisen uuden tavan kasvattaa kuvan kokoa.

Uusi Super Resoluutio on täysin uusi ominaisuus kuvakoon keinotekoiseen kasvattamiseen. Siitä voi olla huimasti hyötyä esimerkiksi suurkuvatulostuksessa.

Super Resoluutio asustaa Adobe Camera Raw -työkalun uumenissa, ja sitä voi käyttää sekä RAW-muotoisiin että TIFF- ja JPG-tiedostoihin. Super Resoluutio eroaa perinteisestä interpoloinnista siinä, että se hyödyntää useita aikamme trendisanoja, kuten koneoppiminen ja keinoäly. Mutta trenditermit eivät ole pelkkää hypeä! Niillä tuotetaan laadukasta jälkeä suurennoksiin, joskus jopa niin, että terävyysvaikutelma jopa kohenee. Yksi toiminnon käyttökohde voisi olla vanhemmilla kameroilla (joiden kennoissa ei vielä ollut kymmeniä megapikseleitä) aikanaan kuvatut otokset, joista tarvitaan suuria printtejä, rajausvaran kasvattaminen ja ylipäätään suurten pintojen laadukkaampi täyttäminen kuvalla.

Kuva 1. Esikatseluvaiheessa näet jo osviittaa syntyvän uuden kuvan laadusta, napsauttamalla Enhance, taika sitten tapahtuu.

Näin se toimii. Kuva avataan Adobe Camera Raw -työkaluun. Raw-muotoiset kuvat aukeavat tähän käyttöliittymään automaattisesti. TIFF- ja JPG-kuvat saa auki Bridgessä valitsemalla kuvan päällä pikavalikosta ”Open in Camera Raw”. Avautuneen kuvan päällä käytä pikavalikon komentoa Enhance. Avautuvassa esikatseluikkunassa voit hiirellä napsauttamalla nähdä ennen/jälkeen esikatselukuvat

Alkuperäinen kuva jää ennalleen ja samaan kansioon syntyy viereen uusi Enhanced-DNG muotoinen tiedosto, jonka resoluutio on kaksinkertainen per kuvan sivu. Eli pikselimäärä nelinkertaistuu! Tämän DNG-tiedoston voit avata taas normaalisti Photoshopiin ja jatkaa muokkaamista.

Kuva 2. Vasemmalla osasuurennos alkuperäisestä, oikealla leveys- ja korkeussuunnassa kaksinkertainen Super resoluutiolla kasvatettu versio.

Lopputulos on yllättävänkin hyvä. Paljon on toki kiinni alkuperäisen kuvan laadusta. Mikäli alkuperäinen pikselimäärä on kovin matala (esim. pienet nettikuvat) ei tämäkään toiminto pysty ihmeisiin. Mutta tarpeeksi hyvälaatuisesta originaalista saadaan kyllä erittäin korkealuokkainen suurempi versio. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


 

Ohjelmistovinkkien kirjoittaja Juha Laamanen on Corellia Oy:n toimitusjohtaja. Corellia on Adoben auktorisoima virallinen koulutuskeskus Suomessa.

Tämä artikkeli on julkaistu Print&Media-lehdessä toukokuussa 2021, nro 3/2021. Print&Median koko arkisto on luettavissa Lehtiluukusta.

Share: