Sota-ajan kuvat verkkoon Anygraafin avulla

26.4.2013 09:54Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Anygraaf oli tekninen toteuttaja ainutlaatuisessa hankkeessa, jossa julkaistiin Puolustusvoimien Kuvakeskuksen 170 000 sodanaikaista valokuvaa internetissä. ”Etulinjasta kotirintamalle 1939–1945” -kokoelma löytyy internetistä osoitteesta SA-kuva.fi. Puolustusvoimat tarjoaa kuvamateriaalin kaikkien suomalaisten käyttöön.

Arkiston kuvat ovat valtaosin Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia. Suomalaisen valokuvan historian asiantuntijat pitävät digitoitujen SA-kuvien kulttuurihistoriallista arvoa ainutlaatuisena.

SA-kuva.fi-palvelussa on käytetty Anygraafin kuva- ja mediapankkiratkaisua yhdistettynä joustavaan internet-palveluun. Kuvat on käsitelty Anygraafissa automaattisella kuvankäsittelyjärjestelmällä, joka on sallituissa rajoissa tehnyt korjauksia kuvien valoisuuteen, kontrastiin ja terävyyteen. Kuvien autenttisuutta – esimerkiksi naarmuja ja tuhoutuneita kohtia – ei ole kuitenkaan haluttu poistaa tai korjata. Tekstianalyysissä on hyödynnetty yhteistyökumppani Lingsoftin tarjoamia, Anygraafin järjestelmään integroituja suomen kielen työkaluja.

Kuvamäärä on niin mittava, että jos jokaista arkistoon tallennettua 170 000 kuvaa tarkastelisi noin 3 sekunnin ajan, veisi kaikkien kuvien läpikäynti aikaa 3,5 työviikkoa – ilman taukoja, 8 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa.

– Tämä projekti merkitsee Anygraafille muutakin kuin teknisten haasteiden voittamista. Suomalaisena tiedotusvälineiden kanssa läheisesti toimivana yrityksenä tiedämme, kuinka arvokas kulttuurihistoriallinen perintö meillä on käsissämme, ja olemme halunneet omalta osaltamme – resursseja säästämättä – toteuttaa tämän palvelun parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Anygraafin toimitusjohtaja Hannu Inberg.

Anygraaf on suomalainen media-alan ohjelmistoyritys.

Share: