Helsingin Sanomat muuntumassa tabloidiksi

28.2.2012 10:30Uutiset » Tuotteet ja palvelut

hs_tabloid

Helsingin Sanomat suunnittelee merkittävää formaattiuudistusta, joka toteutunee vuoden 2013 alussa. Tammikuussa 2013 postiluukusta tipahtava Helsingin Sanomat tulee mitä todennäköisimmin olemaan niin sanottu tabloidilehti, joka on kooltaan puolet pienempi kuin nykyinen broadsheet.

Valmistelussa oleva uudistus perustuu vuosien tutkimus- ja kehitystyöhön sekä mittaviin testauksiin. Helsingin Sanomien ja Sanoman johto on hyväksynyt lehtiuudistuksen peruslinjan. Lopullisen päätöksen tekee Sanoman hallitus kesäkuussa.

– Helsingin Sanomat on aina rohkeasti vastannut ajan haasteisiin. Nyt on oikea aika rakentaa tulevaisuuden sanomalehti, joka vastaa ihmisten muuttuvia elämäntapoja ja median käyttöä. Samalla luomme uuden sukupolven sanomalehden, jollaista Suomessa ei ole aiemmin nähty, Helsingin Sanomien kustantaja, vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kätevämpi käyttää

Helsingin Sanomien tekemien tutkimusten ja testien mukaan lehden lukijat kokevat kompaktimman koon merkittävästi nykyistä kätevämmäksi käyttää. Pienempää lehteä on helppo käsitellä, kuljettaa ja lukea, se vie vähemmän tilaa ja nidottu lehti pysyy siistinä. Jatkossakin sen voi halutessaan jakaa osiin. Helppokäyttöisyys on tärkeää ihmisten liikkuvammassa ja kiireisemmässä elämäntyylissä. Etenkin nuoret odottavat käyttöliittymältään joustavuutta ja kätevyyttä. Myös pitkäaikaisimmat lukijat pitivät testeissä tabloidia helpommin käsiteltävänä ja luettavana.

– Me uskomme painetun sanomalehden tulevaisuuteen. Kun käytettävyys paranee, lukijasuhde lujittuu entisestään ja myös uudet lukijat löytävät Hesarin. Jatkossakin pidämme kiinni vahvuuksistamme: syvällisestä journalismista, puhuttelevasta kerronnasta ja tinkimättömästä laadusta. Lukijoillemme tärkeät, tutut perusosiot säilyvät lehdessä, vaikka uusia sisältöelementtejä otetaan mukaan, Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen kertoo.

Uudistus on osa laajempaa Helsingin Sanomien kehittämistyötä, joka koskee kaikkia lehden painettuja ja sähköisiä kanavia. Jatkossa lukija voi entistä joustavammin valita tilanteeseen sopivimman tavan lukea Helsingin Sanomia. Tavoitteena on tarjota lukijalle paras lukukokemus kaikissa kanavissa, lukipa hän lehteä tietokoneelta, puhelimelta, tabletilta tai paperilta.

Tabloidin fyysiset mitat ovat aavistuksen verran A3-kokoa pienemmät: 40 senttiä korkea ja 28 senttiä leveä.

Share: