Ennakoi vahingot ja tulevat energian tehokkuusvaatimukset

26.11.2008 01:45Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Euroopan Unioni on panostanut ilmasto- ja energiakysymyksien ratkomiseen jo usean vuoden ajan. Lakiesitys kiinteistöjen energiatehokkuudesta odotetaan valmistuvan 2009 vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa erityisesti vanhempien kiinteistöjen osalta suuria investointeja mm. ikkunapintojen uusimiseksi.

– Ikkunalasin vaihtaminen uuteen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, sillä samoihin energiasäästöihin päästään myös sopivilla kalvoratkaisuilla ja huomattavasti pienemmillä kustannuksilla. Samanaikaisesti kalvoilla voidaan huomioida kohteen mukaiset turvallisuustarpeet, huomauttaa Kari-Pekka Eronen, Solar Gard -tuoteperheen ikkunakalvoratkaisuja maahantuovan Seri-Deco Oy:n tuotepäällikkö.

Ennakoi energiavaatimukset

Solar Gard – tuoteperheen ikkunakalvoratkaisuja on kehittänyt ja valmistanut jo kolmen vuosikymmenen ajan Bekaert Speciality Films LLC. Pohjoismaita palvelevaa, Ruotsissa sijaitsevaa toimistoa vetävä Magnus Lindqvist kertoo kiinteistön voivan saavuttaa jopa 4-6 asteen huonelämpötilan laskun kalvojen avulla, mikä näkyy puolestaan suoraan ilmastointikustannusten säästöinä. Pohjoismaissa kalvojen lämpöeristäminen on kuitenkin oleellinen ominaisuus Lindqvistin mukaan. Metalloidut kalvot, kuten Solar Gardin Sterling- sarja tai LX70-erikoiskalvo, toimivat tehokkaina ikkunan eristeinä estämällä sisätilojen lämmön haihtumisen ulospäin. Lisäksi sävyvalinnalla voidaan vaikuttaa julkisivuun ja lisätä yksityisyyttä estämällä suora näköyhteys ulkoa sisään.

Turvaa ulkopuolisilta iskuilta

FBI Unified Crime -raportin mukaan lähes 70 prosenttisesti kaikista varkauksista pyritään sisään ikkunan tai oven kautta. Kiinteistölasin kestävyyttä voidaan parantaa eri vahvuisilla turvakalvoilla, joista paksuimmat 350 mikronin kalvot kestävät testien mukaan jopa reilun 70 kg painon senttimetrin kokoisella alueella (Bekaert Speciality Films LLC: ASTM D4830 iskutesti, 4 mm paksu kiinteistölasi).

Voimakas isku, kiinteistöön iskeytyvä paineaalto tai sopivassa kulmassa lentävä kivenmurikka rikkoo ikkunan tai kattolasin silmän räpäyksessä. Pahimmillaan jopa 40 m/s lentävät lasisirpaleet aiheuttavat vakavia vammoja ja tuhoavat omaisuutta. Ikkunoihin asennetut joko kirkkaat tai julkisivua uudistavat sävytetyt turvakalvot pitävät lasin koossa sen rakenteen rikkoutuessa. Vahvimmat High performance- turvakalvot kasvattavat lasin kestävyyttä jopa räjähdyksen aiheuttamaa voimakasta paineaaltoa vastaan.

Ulkopuolinen isku voi olla myös näkymätön. Langaton verkkoyhteys, PDA-kämmenmikrot, kannettavat tietokoneet ja kännykät sekä tietokoneiden monitorit vapauttavat elektromagneettisia säteilyaaltoja, joita rikolliset kaappaavat ja väärinkäyttävät yhä kasvavassa määrin. Magnus Lindqvist mukaan high tech nanoteknologian avulla valmistetut kalvot ovat fiksuja, sillä niiden joustavat ja kirkkaat metallikerrokset estävät ulkopuolisen tietomurron vaikuttamatta kuitenkaan puhelinyhteyksiin sisätiloista ulospäin.

Siisteys ennen kaikkea

Kiinteistöistä ja toimitiloista löytyy paljon pintoja, jotka ovat päivittäin alttiina tahalliselle tai tahattomalle vahingoittumiselle. Naarmut ja vandaalien piirrokset julkisten kiinteistöjen porraskaiteiden laseissa, myymälöiden vitriineissä tai toimistorakennusten maisemahisseissä vaikuttavat oleellisesti yleiseen siisteyteen ja viihtyvyyteen. Sotkujen työläs poistaminen on kallis prosessi ja mahdollisten hiontojen seurauksena lasipinnat joudutaan lopulta vaihtamaan. Ikkunakalvojen valmistajalta löytyy ratkaisuja myös tähän tarpeeseen.

– Graffitisuojattu pinta on helppo puhdistaa ja naarmutettu kalvo on huomattavasti edullisempaa vaihtaa kuin itse lasi, mainitsee Kari-Pekka Eronen Seri-Decolta vielä keskustelujen lopuksi.

Lisätietoa aiheesta ja tuotteista valmistajan sivustolta www.solargard.com ja maahantuojan verkkopalvelusta www.seri-deco.fi.

Katso yrityksen Seri-Deco estradisivu
Share: