Adobe perusti Open Screen -projektin

9.5.2008 09:17Uutiset » Tuotteet ja palvelut

Useat teknologiayhtiöt tukevat projektia, jonka tarkoituksena on tehostaa vuorovaikutteisten verkkosovellusten monikanavaisuutta.

Adobe Systems julkisti Open Screen -nimellä kulkevan projektin, jota tukevat monet teknologiayhtiöt kuten ARM, Chunghwa Telecom, Cisco, Intel, LG Electronics Inc., Marvell, Motorola, Nokia, NTT DoCoMo, Qualcomm, Samsung Electronics Co., Sony Ericsson, Toshiba ja Verizon Wireless. Open Screen -projektin tarkoituksena on tukea vuorovaikutteisten (ria, rich internet application) sovellusten leviämistä eri kanavissa ja laitteissa, kuten tietokoneet, televisiot, mobiililaitteet, kämmenmikrot ja kulutuselektroniikka. Open Screen -projektia tukevat myös monet sisällöntuottajayhtiöt kuten BBC, MTV Networks ja NBC Universal, joiden päämääränä on luotettavasti jakaa vuorovaikutteisia media- ja videosisältöjä riippumatta vastaanottavasta laitteesta.

Projektin tarkoituksena on kehittää yhtenäinen runtime-ympäristö, joka hyödyntää Adobe Flash Player -ohjelmistoa ja myöhemmin Adobe AIR -moduulia, jonka avulla sisällöntuottajat voivat julkaista materiaaliansa laiteriippumattomasti. Runtime-ympäristön on tarkoitus poistaa myös esteet, jotka johtuvat käyttöjärjestelmistä tai alustoista.

Tukeakseen näitä tavotteita sekä vuorovaikutteisten verkkosovellusten leviämistä ja kehittymistä Adobe jatkaa Flash-teknologioidensa lähdekoodien avaamista. Tähän sisältyy muun muassa

* swf ja flv/f4v spesifikaatioiden rajoitusten poistaminen,
* lisenssivapaus seuraaville Adobe Flash Player – ja Adobe AIR -versioille,
* Adobe Flash Cast – ja amf-protokollien avaaminen, sekä
* Adobe Flash Playerin ohjelmointirajapintojen (device porting layer API) avaaminen.

– Adobe Open Screen -projektin monien johtavien teknologiayhtiöiden tuella, sillä meitä yhdistää halu tuottaa vuorovaikutteisia mediaelämyksiä asiakkaillemme laiteriippumattomasti, sanoo Adoben konserninjohtaja Shantanu Narayen.

– Yhtenäinen ja entistä avoimempi alusta vauhdittaa uusien sovellusten kehittämistä ja niiden saamista asiakkaiden ulottuville.

Adobe Flash Player -sisältöä voi katsoa ja kuunnella lähes 98 prosentilla nettipohjaisista työasemista sekä yli puolella miljardilla kannettavalla- ja mobiililaitteella. Adobe ennustaa vuonna 2009 markkinoille toimitettavan yli miljardi mobiililaitetta, jotka tukevat Flash-teknologioita. Yli 75 prosenttia verkkoon tuotetusta videosisällöstä on tuotettu Flash-teknologiaa käyttäen. Adobe AIR on seuraavan sukupolven runtime-moduuli verkkosovellusten tuottamiseen, joka tukee muun muassa html-kieltä, Ajaxia, Adobe Flash -teknologioita sekä pdf-tiedostoja.

– Adoben pitkäaikaisena teknologiapartnerina meillä on ilo tukea Open Screen -projektia ja pyrkimyksiä poistaa laite- ja alustaesteet vuorovaikutteisten Flash-sovellusten levittämiseltä. Nokialla on pitkä historia Flash-teknologioiden hyödyntämisessä mobiililaitteissa ja tulemme jatkossakin kehittämään laitteitamme näitä teknologioita käyttäviksi. Odotamme innolla mahdollisuuksia soveltaa Adobe AIR -teknologioita mobiililaitteissa. Nyt julkistettu projekti tulee helpottamaan tulevien sukupolvien vuorovaikutteisten sovellusten ulottamisen mobiililaitteisiin, sanoo Nokia Devices Software yksikön johtaja Lee Williams.

Lisätietoja projektista osoitteesta www.adobe.com/go/openscreenproject.

Share: