Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Painobarometrissa näkyy varovaista optimismia

17.3.2023 12:50Uutiset » Toimiala
Yli puolet Painobarometrin vastaajayrityksistä tekee suurkuvaa ja se on myös toiseksi tärkein investointikohde kyselyn mukaan. Kuvassa HP:n lateksitekniikkaa. Kuva: HP.

Viime vuosi oli kasvun vuosi ja painoala on varovaisen optimistinen myös tästä vuodesta. Print&Median Painobarometrin vastaajista 41,4 % odottaa liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna ja 25,7 % varautuu laskuun. Investointeja suunnitellaan tehtävän erityisesti viimeistelyyn, suurkuvaan ja digipainamiseen.

Painobarometri on Print&Median vuosittainen tutkimus, jossa selvitetään suomalaisten painotalojen bisnes- ja investointinäkymiä alkaneelle vuodelle. Kysely tehtiin nyt jo kahdeksannen kerran. Kysely lähetettiin 168 painotalolle ja siihen vastasi 71 taloa.

Viime vuonna liikevaihto pieneni vain 13 prosentilla vastaajista ja kasvua oli peräti 57 prosentilla. Tänä vuonna laskua odottaa hieman suurempi joukko, 26 prosenttia. Markkinoiden epävarmuus on tuonut utuisen näkymän tälle vuodelle.

Noin 80 prosenttia barometrin vastaajayrityksistä tekee alle viiden miljoonan euron liikevaihtoa. Tämä näkyy investointien suuruusluokassa. Lähes 85 prosenttia yrityksistä aikoo investoida alle 250 000 eurolla. Suosituimpia investointikohteita ovat jälleen viimeistelylaitteet, suurkuvalaitteet, digipainaminen ja ohjelmistot.

Henkilöstöä sopiva määrä

Viime vuonna barometrissa näkyi vahvasti tarve palkata lisähenkilöitä. Nyt tämä tarve on laskenut, ja 56 prosenttia yrityksistä kokee, että nykyinen määrä on sopiva. Kutenkin lähes 30 prosenttia näkee, että on tarvetta rekrytoida uusia osaajia.

Yritysten tärkeimmät kehityskohteet tuntuvat pysyvän samoina vuodesta toiseen. Myynnin tehostamisen koki jälleen tärkeimmäksi kehityskohteeksi 34 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi tärkeimmät asiat olivat jälleen uusien palvelujen ja tuotteiden kehittäminen sekä markkinointi.

Painobarometrin kaikki tulokset löytyvät painetusta Print&Media-lehdestä 1/2023.

Share: