Kirjamyynti kääntyi kasvuun 2017

19.1.2018 08:52Uutiset » Toimiala
Kuva: BookBeat.

Kirjojen myynti suurimmissa kirjakaupoissa kasvoi 5,4 % viime vuonna, kertovat Kirjakauppaliiton tilastot. Äänikirjojen kysyntä nousi räjähdysmäisesti, ja myös ladattavien e-kirjojen myynti kasvoi selvästi.

Kirjamyynti kääntyi kasvuun alkuvuodesta 2017, ja myynti jatkui läpi vuoden positiivisissa merkeissä, Kirjakauppaliitto kertoo. Kustantajien myynti kirjakaupoille ja marketeille kasvoi Suomen Kustannusyhdistyksen tilaston mukaan niin ikään, mutta myynti muille jakelukanaville laski ja yleisen kirjallisuuden myynti jäi kustantajien osalta miinukselle 3,9 %.

Kustantajien neljännesvuositilastoihin eivät kuitenkaan sisälly oppimateriaalit, jotka kääntänevät kustantajienkin vuositilaston positiiviseksi. Oppimateriaalit muodostavat kolmanneksen kustantajien markkinoista. Myynnin kasvua selittävät opetussuunnitelman uudistaminen vuoden alussa sekä yleinen taloustilanteen koheneminen.

Äänikirjat tekivät läpimurron

Sähköiset kirjat näyttävät suorastaan tehneet läpimurron viime vuonna, vaikka niiden osuus kokonaismarkkinoista on vielä pieni sekä euroilla että kappalemäärillä mitattuna. Kansainvälinen trendi äänikirjojen suosion noususta saavutti toden teolla Suomenkin. Niiden myynti kasvoi Kustannusyhdistyksen tuoreen neljännesvuositilaston mukaan peräti 181 % ja oli 1,8 miljoonaa euroa.

Myös ladattavien e-kirjojen myynti kasvoi tuntuvasti, 28 %, ja oli 1,6 miljoonaa euroa. Sähkökirjojen myyntiluvut ovat kuitenkin vielä pieniä, sillä kustantajien painettujen kirjojen myynti oli alustavan tilaston mukaan 92,2 miljoonaa euroa.

Bonnierin äänikirjapalvelu BookBeat kertoo olevansa äänikirjapalveluiden selvä markkinajohtaja ja ostaneensa kustantajilta niitä viime vuonna yli miljoonalla eurolla. BookBeat odottaa kokonaismarkkinalta yli 100 % kasvua myös vuodelle 2018.

“Kustantajat, kirjailijat ja me olemme yhdessä luomassa ja vakiinnuttamassa uutta kirjojen kuluttamisen tapaa. Kirjallisuus ja tarinat kuuluvat nyt yhä useamman jokapäiväiseen arkeen”, kertoo BookBeatin liiketoiminnan kehityksestä vastaava Sari Forsström.

Sähkökirjojen tarjonta laajenee

Asiakkaiden kiinnostusta lisää entisestään kasvava valikoima. BookBeatin palveluun ovat vastikään tulleet tarjolle myös Otavan ja Liken digitaaliset kirjat. Lisäksi useat suomalaiset kustantajat lisäävät äänikirjatuotantoaan vuoden 2017 myyntilukujen innoittamana. Aiempaa useampi nimike tulee saataville suomenkielisenä äänikirjana.

Bonnier on laajentamassa myös e-kirjojen tarjontaa merkittävästi. Bonnier Kirjat Suomi Oy, johon kustantamot Tammi ja WSOY kuuluvat, ja Storytel ovat solmineet yhteistyösopimuksen digitaalisten kirjojen jakelusta. Tammi ja WSOY ovat johtavia suomenkielisten äänikirjojen ja e-kirjojen kustantajia.

Sopimuksen myötä Storytelin valikoimaan lisätään ensivaiheessa yli 2 000 suomenkielistä digitaalista Tammen ja WSOY:n kustantamaa teosta. Digitaalisten kirjojen valikoima kasvaa kuukausittain uutuuskirjojen lisäksi myös vanhemmilla e- ja äänikirjoiksi tuotettavilla teoksilla.

E-kirjojen valikoimat kasvoivat viime vuonna selvästi myös Ellibsin ja Elisa Kirjan valikoimissa. E-kirjojen formaatiksi on vakiintunut ePUB ja yleensä vesileimalla varustettuna.

Reino Lantto

Share: