Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Flint ja Xeikon rakennemuutoksessa

17.11.2023 10:50Uutiset » Toimiala
Xeikon on keskittänyt toimintansa Belgiassa Lierin tehtaaseen. Kuva: Xeikon.

Painovärien valmistaja Flint-konserni ja siihen kuuluva digitaalisten painokoneiden ja ohjelmistojen valmistaja Xeikon organisoivat toimintaansa uudelleen kustannuspaineissa. Konsernin omistajuus on nyt sijoitusyhtiöillä,  ja Xeikon suunnittelee toimintansa uudelleenorganisointia.

Flint Groupin pääomistajat ovat olleet investointipankki Goldman Sachs ja Koch Equity Development. Niiden omistusaikana Flint sulki Britanniassa lehtien painovärejä valmistavan tehtaan. Toinen iso muutos oli Xsys pre-press liiketoiminnan myyminen sijoitusyhtiölle 2021.

Goldman Sachs ja Koch luopuivat lokakuussa 2023 Flintistä, jonka pääomistajaksi tuli neljän sijoitusyhtiön ryhmä. Samassa yhteydessä Flintin toimintaa rahoitettiin uudelleen.

Flint keskittyy nyt painovärien kehittämiseen ja painamisen tarvikkeisiin Xeikonin lisäksi.

Xeikon luopunee joistakin tuotelinjoista

Xeikonin toiminnan uudelleenjärjestelystä ei ole tiedotettu vielä virallisesti, mutta siitä ovat kertoneet useat painoalan lehdet ja uutispalvelut, esim. printbusiness.co.uk.

Tietoa on saatu Xeikonin työntekijöiden neuvostolle kertomista suunnitelmista. Niiden mukaan yhtiö voi mm. luopua joistakin tuotelinjoista ja markkinoista. Työntekijämäärää joudutaan supistamaan arviolta 85 hengellä nykyisestä 400 hengestä. Pääosa Xeikonin työtekijöistä toimii yhtiön Lierin toimipaikassa Belgiassa.

Xeikon perustelee muutostarpeita koronaepidemian jälkeisellä myynnin laskulla sekä nousseilla palkka- ja energiakustannuksilla, jotka vaarantavat yhtiön liiketoiminnan tulevaisuutta. Xeikonin mukaan yhtiön tuotteiden kysyntää laskee kuluttajien siirtyminen enemmän digitaaliseen viestintään.

Xeikon on ollut digitaalisen väripainamisen pioneereja ja toi markkinoille ensimmäisen toonerilla toimivan väripainokoneen vuonna 1993. Se oli suunnattu kaupalliseen painamiseen. Xeikon on laajentanut toimintaansa etikettien ja pakkausten painamiseen. Myös inkjet-painokoneiden kehittäminen on ollut uusi aluevaltaus viime vuosina.

Agfa edennyt rakennemuutoksessaan

Toinen belgialainen painolaitteiden ja ohjelmistojen valmistaja Agfa on edennyt rakennemuutoksessaan. Myös Agfa on luopunut pre-press liiketoiminnasta, joka siirtyi uudelle ECO3-yhtiölle vuonna 2022. Agfa keskittyy nyt digitaaliseen painamiseen ja siihen liittyvään värien valmistamiseen.

Agfan mustesuihkulla toimivien suurkuvatulostimen tuotevalikoima laajeni huomattavasti vuonna 2022, kun yhtiö osti digipainokoneita valmistavan Inca Digital printers-yhtiön.

Reino Lantto

Array
Share: